De Bovespa swingt, net als Brazilië

De koersstijging van 40 procent van de Brazilaanse aandelenbeurs Bovespa op zijn eerste handelsdag kreeg haar brandstof uit twee bronnen. Er zijn beleggers die niet genoeg kunnen krijgen van aandelenmarkten die zelf een beursnotering aanvragen, hetgeen veel beurzen ertoe aanzet de sprong te wagen. En er is een onverholen enthousiasme over Brazilië. De koersstijging weerspiegelt weliswaar een grote dosis optimisme, maar de vooruitzichten van de beurs – en van Brazilië – rechtvaardigen dat ook.

De Bovespa is niet de eerste Latijns-Amerikaanse beurs die een beursgang maakt – Colombia en Peru zijn haar voorgegaan – maar zij is wel de grootste en zij groeit snel. Meer dan vijftig bedrijven hebben dit jaar een notering aan de Bovespa gekregen, waarbij voor meer dan 24 miljard dollar (16,7 miljard euro) aan kapitaal werd opgehaald. De winst viel het eerste halfjaar 70 procent hoger uit dan het jaar daarvoor, en de gemiddelde dagelijkse handelsvolumes zijn in dezelfde periode verdubbeld. De Bovespa heeft sinds 2002 ook stappen genomen om haar ondernemingsbestuur te verbeteren, waardoor haar aantrekkingskracht op beleggers werd vergroot.

Geprijsd aan de hoge kant van de toch al hoge uitgiftemarge, werden de aandelen van de beurs aangeboden op een niveau van ongeveer 35 maal de winst over 2007. Na de koerssprong worden ze verhandeld op het duizelingwekkende niveau van 43 maal de winst. Dat is een forse premie ten opzichte van bijvoorbeeld het meervoud van 34,4 maal van NYSE Euronext. Er wordt duidelijk enige uitbundigheid over de beurs en het land in weerspiegeld.

Die lijken dan ook allebei nog steeds tot de groeiverhalen te behoren. Brazilië beroemt zich op een groei van het bruto binnenlands product van naar schatting 5 procent voor 2007 en een krimpende externe schuld. De koersen aan de Bovespa zijn dit jaar met ruim 40 procent gestegen.

Vergelijk dat eens met de 10 procent van de Dow-Jones en de net iets meer dan 7 procent voor de Londense FTSE, en het is geen wonder dat het geld naar het zuiden stroomt.

Maar er is ook een andere reden waarom het enthousiasme onder beleggers wellicht terecht is. De Bovespa kan zich nu voegen in de wereldwijde beweging naar beursconsolidatie. Zij zou zelfs kleinere Latijns-Amerikaanse beurzen kunnen overnemen, om haar regionale dominantie te versterken. Of aansluiting zoeken bij buitenlandse reuzen om te helpen waarlijk globale beursnetwerken in het leven te roepen. Gezien de belangstelling van beleggers voor Braziliaanse aandelen kan de Bovespa een aantrekkelijke partner zijn.

Aliza Rosenbaum

Voor meer commentaar uit Londen:

www.breakingviews.com

Vertaling Menno Grootveld