Cristina is de dertigste vrouw aan de top

CristinaEvita.jpgNooit eerder sinds het herstel van de democratie in Argentinië in 1983 wist een politicus zo duidelijk, al in de eerste ronde, de presidentsverkiezingen te winnen. Cristina Kirchner heeft met 44 procent van de stemmen bijna twee keer zo veel kiezers getrokken als die andere schoonheidskoningin Elisa Carrió. Het is ook twee keer zo veel als haar man in 2003. De strategie van vooral niets zeggen maar alleen fraai glimlachen heeft de 54-jarige juriste geen windeieren gelegd. Ook het voortdurende geflirt met die andere voormalige first lady Evita Perón heeft ongetwijfeld geholpen. Toch is de pinguïna zoals ze door de president, levenspartner en pinguïno Néstor is genoemd niet echt populair onder de Argentijnen. Politici zijn nu eenmaal nooit echt geliefd onder de Argentijnen. Daar hebben ze hun pueblo, het volk nu eenmaal te vaak voor verneukt. Cristina is bovendien te afstandelijk, te veel Barbie om de harten van de gewone en arme landgenoten te kunnen stelen. Ze mag regeren omdat haar man het niet slecht heeft gedaan maar veel veder reikt de liefde van de onderdanen niet. Echt populair zijn hier alleen de rugbyploeg Los Pumas, basketballer Manu Ginóbili en natuurlijk voetballer Lionel Messi. Zij zouden, zelfs als man, met 100 procent van de stemmen winnen.

Maar een klein beetje trots zijn de Argentijnen natuurlijk wel op mooie Cristina. Voor het eerst in de geschiedenis wisselt een echtpaar elkaar af als politiek leider na democratische verkiezingen (ook al was de organisatie in de hoofdstad gisteren natuurlijk een gezellige puinhoop).

In de enige nog kritische krant in Argentinië, het conservatieve dagblad La Nación, staat vanochtend een overzicht van de andere vrouwelijke politieke kanjers. Cristina is volgens de krant sinds 1900 de dertigste gekozen politieke leider van een land van het zwakke geslacht. Ze is de negentiende presidenta. De andere elf collega’s waren of zijn minister-presidenten.

Cristina zal als ze op 10 december van Néstor de blauw-witte sjerp krijgt omgehangen regeren met andere door het volk gekozen gekozen presidentes als Angela Merkel in Duitsland, Michelle Bachelet in Chili, Mary Mc Aleese in Ierland, Halonen Trja Kaarina in Finland, Ellan Jonson Sirleaf in Liberia, Chandrika Kumaratunga in Sri Lanka, Khaleda Zia uit Bangladesh en Gloria Macapal Arroyo uit de Filippijnen.