Countryzanger Porter Wagoner (80) overleden

AMSTERDAM, 29 OKT. Country-zanger Porter Wagoner, die vooral bekend werd door zijn duetten met Dolly Parton, is zondag overleden. Hij was 80 jaar. De altijd in pakken met rhinestone-versiering gehulde Wagoner maakte in 1955 zijn eerste platen en trad twee jaar later toe tot het vaste artiestenbestand van de Grand Ole Opry, de beroemdste country-club ter wereld. Deze zomer vierde hij dan ook zijn vijftigjarig Opry-jubileum. Na zijn eerste hits (waaronder het ook van Tom Jones bekende Green green grass of home) besloot Wagoner in 1967 een duo te vormen met de 21-jarige Dolly Parton. Een van hun succesnummers was The last thing on my mind. De samenwerking werd zeven jaar later verbroken en eindigde met financiële en artistieke conflicten. ”We hadden creatieve problemen,” zei Parton toen. ”Ik was creatief en hij was een probleem.” Later werd de ruzie echter bijgelegd. Toen dit najaar duidelijk werd dat Wagoner longkanker had, kwam Parton hem in het ziekenhuis bezoeken. Ook artiesten als Johnny Cash, Gram Parsons en Waylon Jennings werden door Wagoner beïnvloed.