Congolese rebellenleider geeft zich over aan VN

De leider van de Mai Mai-rebellen in de door geweld geteisterde Oost-Congolese provincie Noord-Kivu, Kasereka Kabamba, heeft zich overgegeven aan vredestroepen van de Verenigde Naties. Dat hebben de VN zaterdag bekendgemaakt.

De occulte Mai Mai-groepering is een invloedrijke speler in het aanhoudende geweld tussen de talrijke gewapende groepen in Oost-Congo. De rebellenbeweging maakt zich onder meer schuldig aan het werven van kindsoldaten. Daarnaast gebruikt zij verkrachting als oorlogsmiddel.

Kabamba, een voormalige officier, deserteerde uit het Congolese regeringsleger om leiding te geven aan de Mai Mai. Hij strijdt samen met de rebellen van de Democratische Strijdkrachten voor de Bevrijding van Rwanda (FDLR), een Hutu-groepering, tegen de troepen van generaal Laurent Nkunda, die zelfstandig leiding geeft aan een gewapende groepering die de Tutsi’s in Oost-Congo beschermt.

De gewelddadigheden in het grondstofrijke Noord-Kivu tussen de Mai Mai en de FDLR aan de ene kant en Nkuna aan de andere kant houdt indirect verband met de genocide in Rwanda in 1994. Na die genocide, waarbij Hutu’s honderdduizenden Tutsi’s afslachtten, is Rwanda tot twee keer toe buurland Congo binnengevallen in de achtervolging van Hutu-strijders. De tweede invasie, in 1998, veroorzaakte een vijf jaar durende oorlog waarbij naar schatting vier miljoen mensen omkwamen.

De meest recente geweldsronde begon twee maanden terug toen generaal Nkunda de samenwerking opzegde met de regeringstroepen. Begin dit jaar spraken zij af samen op te trekken tegen de FDLR. Nkunda staakte de samenwerking omdat het leger niet meewerkte.

Kabamba gaf zich zaterdag samen met enkele tientallen medestrijders over aan een patrouille van VN-militairen en regeringssoldaten, aldus de VN. Kabamba was omsingeld na een offensief tegen hem dat volgde op een aanval door de Mai Mai op een dorp bij de grens met Oeganda. (Reuters, AP)