Britten laks bij bestrijden terrorisme

De Saoedische koning Abdullah beschuldigt Groot-Brittannië ervan te hebben verzuimd op te treden naar aanleiding van Saoedische inlichtingen omtrent terroristische aanslagen.

In een interview met de BBC aan de vooravond van een staatsbezoek aan Londen stelde de 82-jarige vorst dat Groot-Brittannië te weiniog doet in de strijd tegen het terrorisme. De koning doelde naar wordt aangenomen op de zelfmoordaanslagen in Londen van 7 juli 2005, waarbij 56 mensen om het leven kwamen. Britse inlichtingendiensten hebben steeds ontkend dat ze van wie dan ook bruikbare informatie over de aanslagen hadden ontvangen. De Saoediërs en anderen zouden slechts inlichtingen hebben verstrekt van algemene aard, waarmee de Britse veiligheidsdiensten weinig konden.

Britse commentatoren schrijven de harde uitval van Abdullah toe aan frustraties van de monarch over de geringe respons van Groot-Brittannië en andere landen op een initiatief van zijn kant. De vorst heeft voorgesteld een uitwisselingspunt voor informatie over terrorisme op te zetten bij de Verenigde Naties. Veel landen zijn bezorgd dat via zulke kanalen informatie in verkeerde handen zou kunnen vallen. Inlichtingendiensten zijn bovendien vanouds terughoudend met het uitwisselen van informatie.

De opmerkingen van de koning werpen een schaduw over het staatsbezoek, het eerste in twintig jaar. De koning en zijn gevolg arriveren later vandaag in Londen met vijf vliegtuigen. De betrekkingen tussen beide landen zijn op zichzelf goed, mede door de nauwe samenwerking op defensiegebied. Vorige maand werd een order bevestigd voor 72 gevechtsvliegtuigen. Daarmee is in eerste instantie 4,4 miljard pond (6,2 miljard euro) gemoeid, maar door de jaren heen kan het bedrag oplopen tot 20 miljard pond (28,6 miljard euro).

De order raakte omstreden na berichten in de Britse media dat bij een eerdere vliegtuigorder steekpenningen ter waarde van een miljard pond waren betaald. De vorige Britse premier Tony Blair liet onder druk van de Saoedische regering uit ‘nationaal belang’ een juridisch onderzoek naar onregelmatigheden bij die order staken.