Belgische formatie op scherp

Een Vlaams ultimatum heeft de onderhandelingen over een nieuwe Belgische regering op scherp gezet. Binnen negen dagen moet er een doorbraak zijn in de formatie, anders dreigt een verdere escalatie van de politieke crisis in het land.

Liberalen en christen-democraten zijn er 141 dagen na de parlementsverkiezingen op 10 juni nog altijd niet in geslaagd een regering te vormen. Alternatieven voor een coalitie van liberalen en christen-democraten liggen echter niet voor de hand.

Als er op 7 november geen uitzicht is op een doorbraak in de onderhandelingen, dan zullen de Vlaamse partijen in het parlement meewerken aan de behandeling van een omstreden voorstel, zo lieten ze dit weekeinde weten. „Ik denk dat we dan met een heel fundamentele crisis in dit land zitten”, zei voorzitter Bart Somers van de Vlaamse liberalen.

Het omstreden voorstel betreft het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde (‘BHV’). Dat bestaat uit het tweetalige Brussel, plús 35 Vlaamse gemeenten rond de hoofdstad. In die Vlaamse randgemeenten wonen veel Franstaligen. Bij parlementverkiezingen kunnen ze op de Brusselse kopstukken van Franstalige partijen stemmen, iets wat in andere Vlaamse gemeenten niet kan. De Vlaamse partijen willen daar een einde aan maken door het kiesdistrict te splitsen en de Vlaamse gemeenten los te koppelen van Brussel.

Op 6 november, de dag voordat het ultimatum verstrijkt, vestigen de onderhandelaars een record. De formatie is dan de langste ooit in de Belgische geschiedenis.

Meer over de Belgische formatie: nrc.nl/belgie