25.000 Indiase landlozen marcheren naar Delhi

Ongeveer 25.000 betogers zijn gisteren aangekomen in de Indiase hoofdstad Delhi na een mars van 325 kilometer om de herverdeling van landbouwgrond te eisen.

De demonstranten, van wie de meesten boeren uit lagere kasten en landlozen, vinden dat ze niet genoeg profiteren van de economische bloei van India. De mars begon op 2 oktober, de nationale feestdag die de geboortedag van onafhankelijkheidsleider Mahatma Gandhi markeert.

De betogers zwaaiden met vlaggen en riepen leuzen als „geef ons land, geef ons water” toen ze naar het centrum van de hoofdstad liepen. Ze zijn van plan om vandaag een grote demonstratie te houden, die het hele centrum van Delhi moet ontregelen.

De boeren protesteren tegen door de Indiase regering gesteunde industriële projecten. Ze zeggen dat ze van hun land zijn gejaagd om plaats te maken voor de projecten. „40 procent van de Indiërs is nu landloos en 23 procent van hen leeft in abjecte armoede”, aldus de organisator van de mars, Puthan Vithal Rajgopal.

„Zulke omstandigheden hebben de maoïstische opstand in 172 van de 600 districten in India gevoed en in 100 andere districten plegen boeren zelfmoord. Dus willen ze de regering vragen: waar zijn de vruchten van de hervormingen in deze districten?”

De roep om landhervorming is al vele jaren een vertrouwd onderdeel van de Indiase politiek, maar nu lijkt de regering bereid om te luisteren. Een project, de bouw van een petrochemische fabriek en een scheepswerf van 22.000 hectare in het oosten van India, is geannuleerd na protesten waarbij 14 boeren om het leven kwamen.

De betogers hebben al een gesprek gehad met Sonia Gandhi, de leider van de regerende Congrespartij. Ze willen dat er een nationale autoriteit in het leven wordt geroepen om toezicht te houden op de landhervormingen. Ook eisen ze dat er een systeem van rechtbanken wordt opgezet dat een einde moet maken aan de grote vertragingen bij het oplossen van ruzies over land. De regering heeft beloofd om een commissie op te zetten die onderzoek gaat doen naar landhervorming. (AFP, AP, BBC)