15 Koerdische rebellen gedood

Het Turkse leger heeft gisteren vijftien Koerdische rebellen van de verboden afscheidingsbeweging PKK gedood bij gevechten in de provincie Tunceli in het oosten van Turkije. Dit is gisteren door de regering in Ankara bevestigd. Het zuidoosten van Turkije is regelmatig doelwit van aanslagen door Koerdische extremisten, die volgens Ankara worden ondersteund vanuit PKK-kampen in het noorden van Irak. Turkije heeft zo’n 100.000 manschappen langs de grens samengetrokken en heeft al verschillende keren bombardementen uitgevoerd op PKK-stellingen in Irak. Anderhalve week geleden kreeg de Turkse regering van het parlement toestemming voor een invasie van Noord-Irak. Maar eind vorige week zei de hoogste militaire leider van het land, generaal Büyükanit, dat een eventueel Turks grondoffensief in Noord-Irak niet zal plaatshebben voordat premier Erdogan de Amerikaanse president heeft bezocht. Die ontmoeting is gepland voor 5 november. Premier Erdogan kritiseerde dit weekeinde de EU. De lidstaten doen volgens Erdogan niets tegen PKK-strijders die zich in Europa zouden schuilhouden. (AFP, AP, Reuters)