Zuid-Korea wil vredesoverleg

Zuid-Korea hoopt dat binnen enkele maanden kan worden begonnen met onderhandelingen met de VS, China en Noord-Korea over een vredesverdrag voor het Koreaanse schiereiland. Daarmee zou formeel een einde komen aan de Koreaanse oorlog, die in 1953 werd beëindigd met een wapenstilstand. Maar ook na echte vrede zullen Amerikaanse troepen in Zuid-Korea gelegerd blijven.

De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Song Min-soon, heeft dat gisteren gezegd. De wenselijkheid van vredesgesprekken werd eerder deze maand ook uitgesproken tijdens de top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il en de Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun. Volgens minister Song kan het overleg beginnen als duidelijk is dat Noord-Korea zijn nucleaire installaties heeft ontmanteld – zoals toegezegd in het zespartijenoverleg (met ook Rusland en Japan).

De Amerikaanse onderhandelaar Christopher Hill zei donderdag op een hoorzitting in het Congres dat de Noord-Koreaanse ontwapening volgens plan verloopt. Naar zijn „professionele inschatting” zal het Noord-Koreaanse uraniumverrijkingprogramma tegen het eind van dit jaar geen nucleaire bedreiging meer vormen.

Veel Congresleden zijn evenwel sceptisch. Hun wantrouwen wordt gevoed door gisteren vrijgekomen satellietfoto’s van een terrein in Syrië dat begin september werd gebombardeerd door Israël. Syrië ontkent de beschuldiging dat daar een nucleaire installatie van Noord-Koreaanse makelij werd gebouwd. Op de satellietfoto’s is te zien hoe de eerder bebouwde plek grondig is schoongemaakt na de Israëlische aanval.

Hill wilde in het Congres niets zeggen over een mogelijke Noord-Koreaanse connectie met Syrië omdat het om geheime inlichtingeninformatie gaat. (Reuters, AP.)