Turkije niet tevreden met Iraakse inzet

Turkije vindt dat buurland Irak zich onvoldoende inspant om de PKK te bestrijden. Maar over een invasie in Noord-Irak zal de regering in Ankara volgens de legerleiding pas beslissen na een bezoek van premier Erdogan aan Washington over ruim een week.

De kans dat Turkse troepen massaal de grens zullen overtrekken om in het noorden van Irak bases van de Koerdisch-extremistische PKK aan te vallen, lijkt toegenomen na topoverleg met een hoge Iraakse delegatie, gisteren in Ankara. Turkije eist snel en doeltreffend optreden van Irak tegen de PKK, ondere andere door de uitlevering van PKK-leiders. Gisteren verklaarde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken waardering te hebben voor de „oprechte” en „goedbedoelde” inzet van de Iraakse regering, maar dat de uitvoering van de door haar voorgestelde maatregelen „veel te veel tijd in beslag zal nemen”. „De factor tijd is zeer belangrijk”, werd er aan toegevoegd in de verklaring van het ministerie na het gesprek met de Iraakse delegatie, met onder anderen minister van Defensie Abdel Qader Mohammed Jassim.

Toch liet de chef-staf van het leger, generaal Yasar Büyükanit, doorschemeren dat een grootschalige invasie in Noord-Irak de komende dagen nog niet aan de orde is. Turkije heeft zo’n 100.000 manschappen langs de grens samengetrokken. Gisteren werden opnieuw stellingen van de PKK in het grensgebied gebombardeerd. Maar generaal Büyükanit zei op televisie dat het sein tot een grondoffensief pas zal worden gegeven na het komende bezoek van premier Erdogan aan de VS. Op maandag 5 november zal hij met president Bush praten. „De strijdkrachten zullen een grensoverschrijdend offensief inzetten als daartoe de opdracht wordt gegeven. Het bezoek van premier van Erdogan aan de VS is erg belangrijk, we zullen op zijn terugkeer wachten”.

Naar verluidt heeft Turkije Irak om de uitlevering van 153 PKK-leiders gevraagd. Iraakse functionarissen zouden hebben gezegd dat zij achttien PKK’ers kunnen overdragen, maar dat het moeilijk is achter rebellenleiders in het bergachtige noorden aan te gaan en hen te overmeesteren. Ook zegden ze toe acht Turkse soldaten over te dragen die vermoedelijk door de PPK worden gegijzeld, als zij tenminste worden gevonden op Iraaks grondgebied. (AFP, AP)