Test Mac OS X 10.5 Leopard: 2, de details

Apple’s nieuwe besturingssysteem Leopard telt 300 nieuwe functies – waarvan er vele niet zo spectaculair zijn vormgegeven als bijvoorbeeld Time Machine (zie afbeelding rechts, die qua uiterlijk doet denken aan het 3D Alt-Tab-spektakel van Windows Vista – afb. links). Maar goed, er zijn een hoop details in OS X 10.5 Leopard die het dagelijks computergenot

Apple’s nieuwe besturingssysteem Leopard telt 300 nieuwe functies - waarvan er vele niet zo spectaculair zijn vormgegeven als bijvoorbeeld Time Machine (zie afbeelding rechts, die qua uiterlijk doet denken aan het 3D Alt-Tab-spektakel van Windows Vista - afb. links).

Maar goed, er zijn een hoop details in OS X 10.5 Leopard die het dagelijks computergenot op een Mac verbeteren. In dit artikel aandacht voor een aantal kleine en grotere vernieuwingen.

Eerst wat le(e)smateriaal:

Kijk hier voor de favoriete functies van MacWorld-redacteuren.

Of bekijk de verborgen ‘goodies’ van David Pogue (NY Times-recensent).

Volg Apple’s officiële guided tour door Leopard.

En lees meteen de upgradetips van Macosx.nl (Nederlandse Mac-website).

Leopard vergelijken met Windows Vista? Lees hier de review van Microsofts nieuwste besturingssysteem of Engadgets vergelijking.

Hieronder vind je de favoriete Leopard-nieuwigheden van het Hebben-team:

Minder dubbelklikken met Quick Look

Dankzij de Quick Look mogelijkheid kun je in Leopard met een pijltjestoets en de spatiebalk vanuit de Finder snel een bestand bekijken. Zo zijn pdf-bestanden, Excelsheets en Word-bestanden te raadplegen zonder ook maar één programma te hoeven openen. Hetzelfde geldt voor afbeeldingen en films, zij het dat Flash-films nog niet ondersteund worden.

Nog prettiger is het dat Quicklook ook op de Desktop werkt. Selecteer een willekeurig bestand en druk op de spatiebalk om de voorvertoning te openen. Die verschijnt in een kleine popup (afbeelding links). Met elke volgende klik op de pijltjesbalk wordt een volgende document op de Desktop ‘gepreviewd’. Dubbelklikken en wachten tot een programma het gewenste document heeft geopend, is zelden meer nodig. Dat spaart tijd en vermoedelijk verkleint het je kansen op rsi.

Schijven partitioneren

Het schijfhulpprogramma biedt in Leopard de ingebouwde mogelijkheid om harde schijven te partitioneren. Dat komt niet alleen van pas bij het selecteren van een partitie waarop Windows Vista of XP kunnen draaien. Het is ook handig om een aparte partitie aan te maken op een externe harde schijf, zodat Time Machine een eigen plek heeft om backups op te slaan. Het beheren van schijven is flexibeler geworden: zo kun je op een partitie de losse volumes stuk voor stuk koppelen en los-koppelen. (‘mounten’).

Mail en agenda

Verbeterde Mail en iCal- integratie maakt het mogelijk om rechtstreeks afspraken te maken en te plannen vanuit e-mail. Data in een mailtje worden automatisch herkend als een potentieel agenda-item (zie afbeelding rechts).

Net als in Outlook kunnen gebruikers notities maken en taken bewaren. Die worden in de mailbox opgeslagen, of gekoppeld aan een datum in iCal. Voor die functionaliteit moet je bij Outlook betalen, maar in OS X zit het nu gratis.

Zoeken met Spotlight

Spotlight is beter geworden in het vinden van documenten en werkt met Booleaanse zoektermen (AND en OR). Is bovendien ook als calculator te gebruiken. Ook al is Spotlight een stuk sneller geworen, wie met drie letters een programa wil opstarten kan nog steeds beter het gratis Quicksilver gebruiken. Houd er wel rekening mee dat Spotlight na de installatie opnieuw je systeem moet indexeren. Daar kan wat tijd overheen gaan, hoewel de berekening hiernaast niet helemaal realistisch is.

Spaces

In de vorige Mac OS X-versie Tiger werden Dashboard en Exposé, een soort extra lagen bovenop de desktop, toegevoegd. In Leopard komt daar nog een dimensie bij: Spaces. Dat zijn virtuele desktops waarin je open vensters van verschillende programma’s kunt stallen. Een soortgelijke functie zit al enkele jaren in de meeste Linux-distributies, maar Apple heeft het idee hier handig geïntegreerd. Met één druk op de knop verschijnen alle programma’s die met elkaar te maken hebben, zonder met allerlei andere vensters in de knoei te komen: Spaces geeft je letterlijk meer ruimte.

Het uiterlijk

Aan de spiegelende 3D-Dock zijn al veel woorden vuil gemaakt: uit de meeste reacties van Mac-gebruikers klinkt twijfel. Zijn die spring-folders en stacks die te voorschijn springen nu echt wel zo handig? Het is bijvoorbeeld jammer dat je iconen in het rechtergedeelte van de Dock niet meer zelf kunt bepalen, maar afhankelijk bent van wat er in de betreffende folder zit.

De Dock werd in Tiger vaak gebruikt om rechtstreeks op het bureaublad al door een map in lijst-vorm heen te bladeren, zelfs onderliggende mappen te openen. Dat is nu vervangen door Stacks: voorvertoningen van een map, die met een klik op de Dock als een laag over je bureablad heen verschijnen. Dat kan handig zijn, maar als je erg veel bestanden bewaart in een map, wordt het gebruik van Stacks minder overzichtelijk (zie afbeelding links)

Toch is het algemene uiterlijk van Leopard is wel verbeterd (hoewel dat altijd een kwestie van smaak is). Op de spiegelende Dock na zijn de meeste iconen en kleuren wat zakelijker geworden. De menubar ziet er minder bleek uit en de extra popups van Quick Look zijn sober vormgegeven: functionaliteit voert de boventoon.