Test Mac OS X 10.5 Leopard (1)

Apple’s nieuwe besturingssysteem, Leopard, ligt sinds vrijdag in de winkel. Kan dit luipaard zelfs Windows-gebruikers tot de Mac bekeren? Nu alvast een eerste kennismaking, later meer details op nrc.nl/hebben. Leopard, oftewel OS X 10.5, biedt niet zo’n spectaculair nieuws als Apple’s iPhone of de switch die het computerbedrijf maakte naar ‘gewone’ Intel processoren. Eigenlijk herbergt

Apple’s nieuwe besturingssysteem, Leopard, ligt sinds vrijdag in de winkel. Kan dit luipaard zelfs Windows-gebruikers tot de Mac bekeren? Nu alvast een eerste kennismaking, later meer details op nrc.nl/hebben.

Leopard, oftewel OS X 10.5, biedt niet zo’n spectaculair nieuws als Apple’s iPhone of de switch die het computerbedrijf maakte naar ‘gewone’ Intel processoren. Eigenlijk herbergt het besturingssysteem maar één echt revolutionaire functie: dankzij de applicatie Boot Camp kunnen gebruikers tijdens het opstarten kiezen om in Windows XP/Vista of het nieuwe OS X 10.5 te werken. Zo hoopt het bedrijf verstokte Windows-gebruikers over de streep te trekken om een Mac te kopen, in de wetenschap dat daarop ook hun ‘oude’ besturingssysteem en software kan blijven draaien.

Bootcamp was - geheel tegen Apple’s traditie in - al geruime tijd als testversie te downloaden en de reacties waren enthousiast. Zelfs verstokte Mac-gebruikers vonden het prettig om Windows te installeren, bijvoorbeeld om games te spelen. Jarenlang maakte Apple reclame met het motto dat het tijd was om te switchen - te veranderen van Windows naar OS X - maar die strategie lijkt losgelaten. De boodschap is nu dat Windows-gebruikers zich ook thuis zullen voelen op een Mac. Saillant detail: op de nieuwe Apple-keyboards is het Apple-icoontje, het equivalent voor de Windows-toets op de pc-toetsenborden, al verdwenen.

Leopard heeft ook veel in huis om Mac-adepten gelukkig te maken. Vooral kleine handigheden die tijd besparen. En grotere aanpassingen, zoals de versnelde weergave (geen preview, geen quick view maar quick look - bedankt reageerders) van bestanden. Zo hoef je geen apart programma meer te openen om een Word-document, een pdf-bestand of een filmpje te bekijken. Apple’s Finder kan nu ook met cover flow ‘bladeren’ door bestanden en lijkt daarmee opgewassen tegen de Windows Verkenner in Vista.

Apple heeft nu voor het eerst een behoorlijke backupfunctie in zijn besturingssysteem gebouwd. De Time Machine geeft de gebruiker de mogelijkheid om eerder weggegooide of veranderde bestanden weer uit het verleden terug te roepen. Het mailprogramma werkt nu beter samen met agendaprogramma iCal. En de zoekfunctie ‘Spotlight’ werkt net zo soepel als een goede internetzoekmachine, zodat bestanden zijn te vinden zonder eindeloos in mappen te bladeren.

Niet alles is beter geworden. In de Dock, Apple’s variant van de taakbalk, is nu slecht zichtbaar welke programma’s actief zijn. Klik op een icoontje in de Dock en de bestanden springen er in een waaier-vorm uit. Dat zou handig moeten zijn, maar het resultaat is weinig elegant en onoverzichtelijk. Het 3D-spiegeleffect in de Dock is een voorbeeld van de nutteloze eyecandy waar Windows Vista van beschuldigd werd.

Wel applaus voor Leopards installatiegemak: upgraden vanuit de vorige OS X-versie Tiger duurt op het testnotebook, een Macbook Pro, maar anderhalf uur. Er zijn slechts drie muisklikken voor nodig om alle instellingen succesvol over te nemen. Ook de meer exotische hardware en software draait zonder foutmeldingen. Misschien is zo’n probleemloze upgrade nog wel de grootste schok voor Windows-gebruikers.

Kijk hier voor meer details en screenshots van Leopard.