Televisie Voorkeur

Saxofonist Hans Dulfer leent zijn instrument uit aan zijn dochter voor een plaatopname. Candy blijft in haar serie ontmoetingen dichtbij huis, het is vijf minuten fietsen naar haar ouders. Candy Meets…, Ned. 2, 17.45-18.15u.

informatief

Buitenhof. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) over haar voornemen de komende jaren via wetgeving sneller en effectiever falende schoolbesturen te kunnen ontslaan. Ook over de vraag hoe kinderen in het basisonderwijs beter kunnen worden in taal en rekenen. Ned. 1, 12.10-13.00u.

Holy shit. De spirituele wereldreis van Sebastiaan Labrie eindigt op de Filippijnen waar boetelingen zich vrijwillig laten kruisigen. Ned. 3, 20.00-20.20u.

Panorama: Ondertussen in Wallonië. Over wat de Walen vinden van een scheiding van Vlaanderen. Canvas, 20.00-21.05u.

Zembla: Paardendoping. Niet alleen topsporters gebruiken doping, ook wedstrijdpaarden worden ingespoten met verboden middelen. Morfine, groeibevorderaars en zelfs heroïne worden gebruikt om de dieren beter te laten presteren. Ned. 2, 21.50-22.30u.

Ancient megastructures: Chartres Cathedral. De kathedraal van Chartres is een gotisch meesterwerk. Achter de hoge muren gaat het verhaal schuil van een machtsstrijd tussen Franse aristocraten en de katholieke kerk. National Geographic, 22.00-23.00u.

documentaire

No plan, no peace - The inside story of Iraq’s descent into chaos. Eerste aflevering van een tweedelige documentaire over de planning, voorbereiding en uitvoering van de inval in Irak door de Britten en de Amerikanen in 2003. BBC 1, 23.15-0.20u.

In de schaduw van Stellenbosch. Reportage over de totstandkoming van de televisieserie Stellenbosch. Monic Hendrickx en Jeroen Willems spelen de hoofdrollen in dit zevendelig familiedrama. Ned. 2, 23.15-23.50u.

praatprogramma

Business Class. Harry Mens ontvangt Rita Verdonk. Ze richtte haar eigen politieke beweging op, nadat ze uit de VVD-fractie was gezet. Uit peilingen bleek Trots op Nederland goed voor 29 Kamerzetels, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. RTL 7, 11.00-12.15u.

Boeken. Gesprek met hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis over Het slimme onbewuste, waarin hij uitlegt waarom nadenken vaak niet helpt bij het nemen van beslissingen. Ned. 1, 11.25-11.55u.

Spraakmakers. Schrijver en dichter Geert van Istendael spreekt met Harry Mulisch. Canvas, 22.45-23.15u.

kunst

NPS Matinee: Keith Jarrett. Documentaire over jazzpianist Keith Jarrett, die befaamd werd met zijn improvisatieconcerten. Naast jazz speelt Jarrett ook klassieke muziek. Ned. 2, 12.00-12.55u.

Allemaal film: Betere tijden. In de jaren negentig krijgt de Nederlandse film flinke concurrentie van de televisie, waarop veel en relatief goedkoop drama te zien is. Ned. 2, 20.15-21.05u.

NPS Arena: De Kunst. Centraal staat Oblomov, de vleesgeworden nietsnut uit de roman van Ivan Gontsjarov uit 1858. Bij het Zuidelijk Toneel gaat deze week de muzikale tragikomedie Oblomov in première. Aan tafel acteur Bert Luppes, die de titelrol speelt, filosoof Awee Prins die promoveerde op het onderwerp verveling en schrijver en Telegraaf-correspondent in Rusland Pieter Waterdrinker. Ned. 2, 17.05-17.45u.

amusement

De Reünie. Eerste van acht nieuwe afleveringen, waarin klasgenoten elkaar na lange tijd weer ontmoeten. Vandaag het Dom Helder Camara College in Haarlem. Ned.1, 20.20-21.20u.

sport

Schaatsen. Rechtstreeks verslag van het NK Afstanden in Thialf Heerenveen. Met de 1500 meter voor vrouwen en mannen, de 5 kilometer vrouwen en de 10 kilometer mannen. Ned. 1, 12.05-18.00u.

Euro Hockey League. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd HGC-Waterloo Ducks, omlijst door een voor- en nabeschouwing en gevolgd door een samenvatting van HC Rotterdam-Grange HC. Net 5, 13.50-16.35u.

Spyker - Eén jaar Formule 1. Documentaire over het Spyker-team, dat een seizoen heeft meegedraaid in de Formule 1, maar weinig sportief succes boekte. Het jaar werd gekenmerkt door financiële en technische problemen en het ontslag van coureur Christijan Albers. RTL 7, 23.15--0.00u.