Televisie Overige films

Une affaire de goût (Bernard Rapp, 2000, Frankrijk). Miljonair Bernard Giraudeau probeert een ander – ober Jean-Pierre Lorit – in zichzelf te veranderen in absurde psychologische thriller. Ook in ons land een bescheiden filmhuishit. Ned.2, 13.35-15.05u.

Madeline (Daisy von Scherler, 1998, Frankrijk/VS). Ouderwets hartelijke kinderfilm over negenjarig weesmeisje dat op slimme wijze haar leuke, met sluiting bedreigde kostschool in Parijs weet te redden. RTL4, 14.25-16.00u.

Ronja rövardotter / Ronja de roversdochter (Tage Danielson, 1984, Zweden). Voor kinderen vanaf een jaar of negen, maar ook voor volwassenen, is deze verfilming van Astrid Lindgrens boek een verrukkelijk sprookje met betoverde wouden en goedmoedige struikrovers. Ned.3, 15.15-17.15u.

The African Queen (John Huston, 1951, Engeland). Semi-klassieke, uiterst vermakelijke avonturenfilm. Drankzuchtige kapitein Humphrey Bogart helpt stijve Katharine Hepburn per bootje te vluchten voor Duitsers in het Afrika van de Eerste Wereldoorlog. Hun fonkelend samenspel bezorgde Bogart een Oscar. België1, 15.20-17.00u.

De schippers van de Kameleon (Steven de Jong, 2003, Nederland). Even oubollige als effectieve jeugdfilm naar de boeken over de Friese tweeling Hielke en Sietse. Ned.3, 19.00-20.40u.

The 6th Day (Roger Spottiswoode, 2000, VS). Actiefilm waarin Arnold Schwarzenegger een strijd op leven en dood levert met zijn eigen kloon, bevat enkele aardige vondsten. Zo heeft arts Robert Duvall, die stiekem mensen laat dupliceren, de winkelketen RePets geopend, waar je uit het DNA van je gestorven huisdier een identiek exemplaar kunt laten samenstellen. RTL7, 22.20-0.30u.

Hero / Accidental Hero (Stephen Frears, 1992, VS). Tweede Amerikaanse film van de Brit Frears vertoont drie dubbelzinnige helden tegen wil en dank. Dustin Hoffman is intens geestig als scharrelende gauwdief die zich per ongeluk tot mensenredder ontpopt maar geen mediaheld wenst te zijn. Andy Garcia is een door wroeging overmande oplichter en Geena Davis een tv-verslaggeefster. Net 5, 23.45-1.50u.

Son frère (Patrice Chéreau, 2002, Frankrijk). De regisseur van Intimacy neemt volop de tijd in zijn studie naar de wedergeboorte van de verstandhouding tussen twee broers, van wie een aan een dodelijke bloedziekte lijdt. Met Bruno Todeschini, Eric Caravaca. België 2, 0.05-1.40u.

Krajinka / Landscape (Martin Sulík, 2000, Slowakije/Tsjechië). Slowaakse Heimat van de regisseur van Zahrada/The Garden en Orbis pictus. Acht puntige anekdotes uit verschillende perioden van de twintigste eeuw vertellen elk grosso modo hetzelfde verhaal, over de inventiviteit van een boerenvolk in het aangezicht van passerende heersers van buiten. Ned.2, 0.15-2.00u.

Good Will Hunting (Gus Van Sant, 1997, VS). Lucratieve feelgood movie over wiskundig genie annex onhandelbare verschoppeling (Matt Damon). Therapie van begripvolle Robin Williams heeft alom heilzaam effect. Ook met Ben Affleck. België 1, 0.20-2.20u.

Die Reise nach Kafiristan (Donatello & Fosco Dubini, 2001, Duitsland). Roadmovie tegen magisch-realistisch woestijndecor over twee authentieke vrouwen: schrijfster Annemarie Schwarzenbach en etnologe Ella Maillart. Ned. 2, 2.00-2.40u.

Pandaemonium (Julien Temple, 2000, Engeland). Van tegendraadse anachronismen voorziene filmbiografie schetst de vriendschap en rivaliteit tussen de Engelse, romantische dichters Samuel Taylor Coleridge (1772-1834) en William Wordsworth (1770-1850). BBC2, 2.10-4.10u.