Televisie Film van de dag

Help! Vandaag begint in het Utrechtse filmtheater ’t Hoogt het Beatfilm-festival. In negen ‘happenings’ wordt een staalkaart gegeven van Nederlandse producties die de tijdgeest vastlegden, van spraakmakende televisieprogramma’s en experimentele films tot speelfilms, zoals Nikolaï van der Heydes Een ochtend van zes weken (1966). In tegenstelling tot in Engeland zijn er in Nederland nooit echte beatfilms gemaakt: films waarin opstandige jongeren spannende avonturen beleven, met een grote rol voor muziek en meisjes. Hét voorbeeld van een beatfilm is de Beatles-film A Hard Day’s Night (1964). Dat was zo’n groot succes dat regisseur Richard Lester het jaar erop meteen een tweede film met het viertal maakte, Help! Dit keer in kleur en merendeels op exotische locaties opgenomen. Met naast de titelsong onder meer You’re Gonna Lose That Girl en You’ve Got to Hide Your Love Away.

(Richard Lester, 1965, GB), BBC 2, 20.50-22.20u.

André Waardenburg