Sterke vrouwen

EMANCIPATIE: QOTSA en Jennifer Lopez Foto’s Lex Van Rossen en AP PINKPOP 2003. QUEEN OF THE STONEAGE FOTO LEX VAN ROSSEN Rossen, Lex van

Videoclips hebben altijd al leentjebuur gespeeld bij andere kunstvormen. Vooral speelfilms zijn inspiratiebronnen voor menig clipregisseur, die zichzelf misschien wel eens op de regisseursstoel van een echte film ziet zitten.

Maar Queens Of The Stone Age doen eerder aan downgrading in de clip bij 3s & 7s. Die ziet eruit als een trailer bij een erg foute exploitatiefilm uit langvervlogen decennia. Four hell kittens on the run is de eerste tussentitel. „They’re young… they’re beautiful… they’re killers!”

En zo is het ook: vier bijzonder gemene vrouwen in bikini-achtige outfits, die terdege hun mannetje staan. Ze zijn niet te beroerd voor een potje paaldansen, jagen het nog foutere manvolk over de kling en kunnen bovendien niet van elkaar afblijven.

Het is natuurlijk heel erg Death Proof, de recente film van Quentin Tarantino. Maar die heeft die hele film zelf weer bij elkaar gejat van dat soort exploitatiefilms. En dan heeft het ook wel weer wat dat zijn hommage weer doorsijpelt naar een clip. Bovendien past zowel het tijdsbeeld – gruizige jaren-zeventig-beelden, grote auto’s die naar brandend rubber stinken, bijna blote vrouwen – als de licht twijfelachtige morele inhoud van de clip weer goed bij de rock van Queens Of The Stone Age.

In de heel wat eigentijdser vormgegeven clip van Do It Well komt Jennifer Lopez ineens ook tevoorschijn als een meid van de verkeerde kant van de hellepoort. Het begint nog relatief onschuldig, met beelden uit een club vol kronkelende en schaarsgeklede lijven. Maar dan neemt Jenny het heft in eigen hand. Opdringerig manvolk wordt van de trap gedouwd. Jennifer slaat een man op het hoofd geeft een ander een knietje in het gezicht. Allemaal om een aan kinderarbeid ten prooi gevallen jongetje te redden, waarmee dat geweld nog een morele rechtvaardiging krijgt ook.

Dat is mooi, zoals het ook goed is dat vrouwen zich eens sterk, agressief en zelfverzekerd presenteren. Dat daarbij enig bloedig geweld te pas komt, soit. De valkuil van dit emancipatievertoon is dat zulke clips nu eenmaal bekeken worden door hetzelfde volk dat zich verlekkert aan schaars gekleed en onderdanig vrouwenvlees, en eenzelfde soort opwinding zal veroorzaken.

JACOB HAAGSMA