Souvaroffs

Voor 16 stuks:180 g zachte roomboter210 g patentbloem (en iets extra)75 g kristalsuikergeraspte schil van een citroen (facultatief)poedersuikeraardbeien-, frambozen- of abrikozenjam

Deze dubbele koekjes met vulling zijn vernoemd naar Alexander Souvaroff, een Russische smulpaap die als veldmaarschalk het Oostenrijks-Russische leger op 15 augustus 1799 naar de overwinning leidde in de slag bij Novi Ligure (in Piemonte) tegen de Fransen.

Dat Souvaroff, van adellijke afkomst, een lekkerbek was, moge blijken uit het feit dat gerechten à la Souvaroff meestal rijkelijk zijn voorzien van foie gras. De dubbele Souvaroffs zijn echter niet gevuld met ganzenlever maar met aardbeienjam. Doordat het bovenste koekje een gat heeft, komt de jam er mooi doorheen ‘piepen’. Je ziet deze vrolijke koekjes altijd liggen bij Turkse banketbakkers, maar daar zijn de Souvaroffs te grof en niet verfijnd van smaak. Wie zelf Souvaroffs bakt, ontdekt pas hoe lekker ze kunnen zijn.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden. Prak de eerste 4 ingrediënten door elkaar tot homogeen deeg, laat afgedekt rusten op een koele plaats en rol het uit op een met bloem bestoven werkvlak tot 5-6 mm dikte. Steek er met een deegstekertje (of glaasje) rondjes van 6mm doorsnede uit. Steek in de helft daarvan in het midden een cirkel van 3 mm uit zodat een ‘ring’ ontstaat. Schuif voorzichtig een mes onder rondjes en ringen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat (of neem een siliconenvel). Houd voldoende onderlinge afstand want het deeg ‘vloeit’ iets uit tijdens het bakken. Herhaal uitrollen en uitsteken tot het deeg is verwerkt.

Bak de koekjes goudgeel en gaar in 12 minuten. Laat afkoelen en opharden. Bestuif de deegringen met poedersuiker en leg een theelepel jam (zonder hele vruchten) op het midden van de hele koekjes. Leg de ringen op de jam en druk ze aan weerszijden van het gat voorzichtig (anders breken ze) met de vingers aan. De jam verspreidt zich gelijkmatig over de koekjes en komt tevens iets omhoog door het gat. Laat voor suikerarme koekjes de poedersuiker achterwege en gebruik suikervrije jam. Souvaroff zou denkelijk de neus hebben opgetrokken voor deze variant; maar ja, hij leverde energieverslindende veldslagen.

Florine Boucher