Rebellen Darfur boycotten overleg

Twee belangrijke rebellengroepen in Darfur hebben gisteren besloten de vredesbesprekingen die vandaag in het Libische Sirte beginnen te boycotten. Zonder de deelname van de Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid (JEM) en de SLA-Nur (een splinter van het Soedanese Bevrijdingsleger SLA) ligt een akkoord voor een duurzame vrede, waar de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie op hadden ingezet, buiten bereik.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon kondigde de vredesconferentie in september aan, in de hoop een werkbaar akkoord te hebben voordat de 26.000 man sterke vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in de West-Soedanese regio gestationeerd zal worden. Kort daarna maakte SLA-leider Abdel Wahid Nur al bekend dat hij pas over vrede zal praten na de komst van de hybride vredesmacht. Afgelopen woensdag deed de Veiligheidsraad van de VN nog een dringende oproep aan alle rebellengroepen in Darfur om mee te werken aan de gesprekken, en dreigde zij met sancties tegen groepen die wegblijven.

JEM en SLA-Nur vroegen de VN en de AU gisteren in een gezamenlijke verklaring om naar Darfur te komen en daar een nieuwe vorm en datum voor onderhandelingen af te spreken. De twee groepen boycotten de conferentie in Sirte omdat zij bezwaar hebben tegen de deelname van andere facties, die volgens hen „de bevolking van Darfur niet vertegenwoordigen”. „Al deze groepen zijn opgericht door de Soedanese regering”, zei de onderhandelaar van JEM.

De bemiddelaars hebben besloten de conferentie te laten doorgaan ondanks de afzeggingen. „Ik zie dit niet als een mislukking voor de onderhandelingen, maar als een mislukking voor hen die de mogelijkheid voor vrede niet hebben aangegrepen”, reageerde Jan Eliasson, VN-gezant voor Darfur. Hij noemde de situatie in Darfur, waar Afrikaanse rebellen en de door Khartoum gesteunde Arabische Janjaweed-milities sinds 2003 met elkaar in gevecht zijn, „een tikkende bom”. De situatie verslechtert doordat rebellenbewegingen versplinteren en de strijd recent is opgelaaid. (AP, Reuters, AFP)