Radio Voorkeur

Opium. Met de hoofdredacteur van het Vlaamse blad Humo, Mark Schaevers. Hij legde een aantal vragen voor aan toonaangevende schrijvers, politici en wetenschappers over de aanslagen van 11 september 2001. Deze interviews zijn gebundeld in het boek Gevallen torens. Heeft Schaevers een lijn kunnen ontdekken in alle reacties? Ook met slavist Sjeng Scheijen. Hij realiseerde in de afgelopen jaren succesvolle manifestaties met Russische kunst in Nederland: Het Russische Landschap in het Groninger Museum en het Diaghilev-festival. De afgelopen week bezocht hij de tentoonstelling Moderne meesterwerken uit Moskou in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Daar is werk te zien van joodse kunstenaars die werkten in het Rusland van voor en na de Oktoberrevolutie. Scheijen stelde een boek samen over de Russische kijk op Nederland: De zwijgende kastelen op jouw heuvel. Radio 1, 19.00-18.00u.

Šimek ’s nachts. Met de 17-jarige Nijmegenaar Ward Teunissen die zijn gymnasiumdiploma haalde met negen tienen en vijf negens en die later graag buschauffeur wil worden. Radio 1, 00.02-01.00u.