Poetin: raketschild lijkt op Cuba-crisis

De Cubaanse raketcrisis van 1962 herleefde gisteren even in het achttiende-eeuwse barokke paleis van Mafra in Portugal, waar een top tussen de Europese Unie en Rusland werd gehouden. De Russische president Poetin verwees naar „een zeer vergelijkbare situatie in het midden van de jaren zestig”, toen hem aan het slot van de top een vraag werd gesteld over het Amerikaanse voornemen om langs de Europees-Russische grens een anti-raketschild te plaatsen.

„Vergelijkbare acties van de Sovjet-Unie om in Cuba raketten te plaatsen leidden tot de Cuba-crisis”, zei Poetin. „Nu worden er bases opgezet vlak bij onze grens.” Hij voegde er wel aan toe dat er gelukkig geen sprake is van een nieuwe Cuba-crisis, omdat de betrekkingen tussen Rusland en de EU en de VS zijns inziens ten goede zijn veranderd. Hij noemde de Amerikaanse president Bush zijn „persoonlijke vriend”.

Poetin zei dat Rusland recht heeft op meer technische informatie over de voorgestelde anti-raketsystemen. „Tot nu toe hebben we van de VS en de Europese Unie geen antwoord op onze vragen gekregen”, zei hij.

Op de top in Portugal kwamen Rusland en de EU niet nader tot elkaar over gevoelige onderwerpen als de status van Kosovo en regulering van de energiemarkt. Wel zegde Rusland toe waarnemers van de OVSE toe te laten bij de komende parlementsverkiezingen.

koude oorlog: pagina 4