Neil Young: Chrome Dreams II

Neil Young: Chrome Dreams II (Warner) *****

Neil Young:Chrome Dreams II(Warner)

Na zijn woede op president Bush op de cd Living with war (2006), gunde Neil Young zichzelf nu de vrijheid voor een conceptloze plaat. Op de nieuwe, Chrome Dreams II, zwiert hij van liefdesliedje naar sociaal realisme, van gesuikerd naar schurend, van luchtig naar monumentaal. En hoewel het zoete soms wel heel zoet is, is de rijkdom van zijn muzikaliteit weer overrompelend. Ze lijken simpel, maar net als zijn oude hits ‘Heart Of Gold’ of ‘Cinnamon Girl’ klinken veel van deze nummers direct klassiek.

Uitschieter is het meer dan achttien minuten durende ‘Ordinary People’, dat barmhartig de levens schetst van arbeiders, daklozen, dealers, alcoholisten, omlijst door Youngs gitaarsolo’s die zich een weg lijken te schuren door de woestenij. Weinig mensen spelen zo simpel en toch zo herkenbaar gitaar als Neil Young. Chrome Dreams II is een fictief vervolg op Chrome Dreams, de plaat die in de jaren zeventig werd opgenomen maar nooit uitgebracht. Dat lot trof deel twee gelukkig niet.

HESTER CARVALHO