Maceo Parker: Roots & Grooves

CD FUNK Maceo Parker: Roots & Grooves (Intuition/Challenge) ***--

CD FUNKMaceo Parker: Roots & Grooves(Intuition/Challenge)

Saxofonist Maceo Parker, bekend geworden als een van dé hoornblazers (JB’s) van James Brown en later Bootsy Collins en George Clinton, is altijd meer funk geweest dan jazz. Dat wordt ook duidelijk op de dubbele live-cd Roots & Grooves. Als gast van de vermaarde WDR Bigband uit Keulen brengt hij op de eerste cd een eerbetoon aan de overleden Ray Charles. Bekende stukken als ‘Hallelujah I Love Her So’, ‘Georgia on My Mind’ en ‘Margie’ krijgen een warme uitvoering in strakke arrangementen. Maar Parkers invulling is er weinig spannend in: zijn noten vallen op de juiste momenten en hij zingt opvallend in de lijn van Charles. De tweede cd bevat Parkers eigen dampende funk. Dat maakt de cd de moeite waard. Parker kent de weg en neemt het orkest, nu met de altijd vet drummende Dennis Chambers, aan de hand. De notenseries stomen, er zijn scherpe accenten en broeierige intermezzo’s. Een van de meest explosieve stukken is ‘To Be or Not To Be’ met het de Oostenrijkse Karolina Strassmayer op sax.

AMANDA KUYPER