Justitie legt beslag op gelden ex-topman

Justitie heeft beslag gelegd op diverse Zwitserse bankrekeningen van Joep Van den Nieuwenhuyzen, de zakenman die dinsdag op verzoek van het openbaar ministerie in Zwitserland is aangehouden. Dat heeft een woordvoerder van de Zwitserse justitie bevestigd.

Anders dan eerder werd bericht is Van den Nieuwenhuyzens voormalige rechterhand Leo van der V. niet aangehouden. Hij is wel verdachte in het onderzoek. De tweede arrestatie deze week betreft Marieke van G., oud-secretaresse van Van den Nieuwenhuyzen.

Van den Nieuwenhuyzen wordt verdacht van fraude rond de faillissementen van verschillende dochtermaatschappijen van zijn RDM Groep, in 2004.

Op hoeveel Zwitserse rekeningen beslag is gelegd, en hoeveel geld daarop staat, kon de justitiewoordvoerder niet bekendmaken, wel dat het gaat om „meerdere bankrekeningen”. „Wij hebben beslag gelegd op alles wat als bewijsmateriaal kan dienen in het strafrechtelijk onderzoek dat in Nederland tegen hem loopt.”

Advocaat Louis Deterink, curator in een van de faillissementen, hoort er van op dat justitie bankrekeningen heeft weten te traceren. De curator heeft de opgepakte zakenman vorig jaar al privé aansprakelijk gesteld, voor ten minste 18 miljoen euro. Uit eigen onderzoek heeft Deterink geen bezittingen van Van den Nieuwenhuyzen kunnen vinden: „Hij heeft helemaal niets op naam staan.”

De advocaat van Van den Nieuwenhuyzen, David Schreuders, liet gisteren weten inhoudelijk nog niet door justitie op de hoogte te zijn gebracht. „Ik weet nog niet precies wat de beschuldigingen tegen hem zijn.” Schreuders zegt daarover een klacht bij de rechtbank voor te bereiden.