Joyeus en charmant

GLOEDVOL SPELEN: opnamen uit club, danszaal en legerbasis Foto AP This image made available by the Howard Greenberg Gallery in New York, shows 1960 photo "Duke Ellington Listening to Playback" by photographer Gordon Parks. Parks, the first black American photojournalist for Life magazine and the first leading black filmmaker with "The Learning Tree" and "Shaft," died Tuesday, March 8, 2006 at his home. He was 93. The exhibit "Gordon Parks: Moments without Proper Names" is on display at the Howard Greenberg Gallery until March 11, 2006. (AP Photo/Howard Greenberg Gallery, Gordon Parks) MANDATORY CREDIT ** NO SALES MAGS OUT ONE TIME USE ONLY EDITORIAL USE ONLY ** Associated Press

Duke Ellington:The Duke BoxStoryville 108 8600(8cd box)Distr. Challenge

Het platenkapitaal klaagt steen en been en neemt geen enkel risico meer. Een van de laatste grote boxen met historische jazz was de 24-delige The Duke Ellington Centennial Edition – The Complete RCA Victor Recordings die eind jaren negentig verscheen. Bijna parallel aan de delen 8 tot en met 17 van die prachtbox met studio-sessions loopt The Duke Box (woordspeling!) gevuld met opnamen in clubs, danszalen en legerbases, vaak gemaakt voor de radio.

Op de eerste drie cd’s horen we Ellington in 1940 tijdens de tweede glansperiode van zijn orkest. Ook wel de Blanton-Webster band genoemd naar de gloedvol spelende saxofonist Ben Webster en de jong gestorven Jimmy Blanton die de contrabas naar een hogere divisie plukte. Fantastisch spelen ook de trompettisten Cootie Williams en Rex Stewart, de laatste met name tijdens de roemruchte dansavond – vijf sets! – in Fargo, North Dakota.

De vijfde en zesde cd zijn grotendeels gevuld met een prima concert dat in december 1943 plaatsvond in Carnegie Hall met aankondingen van de Duke zelf, joyeus en charmant. Blanton is er dan al niet meer bij maar Ben Webster excelleert in de stomer ‘Cotton Tail’.

Op de laatste schijven worden de tijdsintervallen tussen de concerten groter en zijn er meer personeelswisselingen. Cootie Williams gaat, hoge notenspecialist Cat Anderson komt en in 1949 horen we in plaats van de Duke zijn alter ego Billy Strayhorn op piano. En ook enkele composities van de laatste, waaronder het schitterende ‘Passion Flower’, een showcase voor altsaxofonist Johnny Hodges die net als baritonspeler Harry Carney en drummer Sonny Greer in alle 145 stukken te horen is. De bandvocalisten, achtereenvolgens Herb Jeffries, Ivie Anderson, Betty Roche, Al Hibbler, Joya Sherrill en Kay Davis, spelen een bescheiden rol.

De geluidskwaliteit van deze met het Cedar-procedé gerestaureerde opnamen is redelijk tot uitstekend. Met name de ritmesecties zijn beter te horen. Het veertig pagina’s dikke inlegboek bevat alle opnamegegevens, grote foto’s en relevante toelichtingen van Dan Morgenstern.

FRANS VAN LEEUWEN

    • Frans van Leeuwen