‘Ik moet de hele tijd uitdelen’ kussen

Marcel Haenen drinkt rode wijn met de beroemdste vrouw van Argentinië, presentatrice Susana Giménez: „Ik nodig alleen mooie mensen uit voor mijn show”

PLAYBOY-COVERGIRL EN GROOTMOEDER:„Tenminste twee generaties Argentijnen zijn met mij op televisie opgegroeid. Ik ben deel van de familie.” Foto Machado Cicala Cicala, Machado

Het wordt een vrouw. Volgens alle peilingen kiezen de Argentijnen morgen voor het eerst in de geschiedenis de 54-jarige Cristina Kirchner, echtgenote van de huidige politieke leider Néstor, tot presidente. Het betekent, na de installatie van presidente Michelle Bachelet in Chili, de definitieve feminisering van de macht in Zuid-Amerika.

Maar de beroemdste vrouw van Argentinië, de 62-jarige, hoogblonde actrice Susana Giménez, zal niet op haar seksegenoot stemmen. Ze heeft het niet begrepen op de linkse populisten, ook niet als ze een mantelpakje dragen. „De Kirchners zijn met hun voortdurende aandacht voor de bestraffing van degenen die misdaden pleegden tijdens de junta (1976 – 1984) alleen maar bezig met het verleden. En ondertussen vergeten ze naar de toekomst te kijken’’.

Geen vrouw in Argentinië wordt zo nadrukkelijk bekeken als Susana, zoals ze hier kortweg wordt genoemd. Gemiddeld drie miljoen mensen zitten ’s avonds voor de buis om de rechtstreekse uitzending van haar televisieprogramma te bekijken. „Heerlijk is het om zo veel kijkers te trekken. Ik wil dat íedereen van me houdt. Ik lijd als iemand een hekel aan me heeft. Ik wil de hele wereld verleiden om me zelfverzekerd te voelen’’, zegt ze.

Elke werkdag, van maart tot november, interviewt de ‘Diva van Argentinië’ gasten en toont ze sketches waarin ze zelf meespeelt. Het al twintig jaar, vrijwel onafgebroken draaiende programma wordt uitgezonden in 24 Latijns-Amerikaanse landen en in de Verenigde Staten. „Er zijn minimaal twee generaties Argentijnen die met mij op televisie zijn opgegroeid. Ik ben voor vrijwel iedereen een deel van de familie.’’

De in Buenos Aires geboren voormalige actrice, model, zangeres, covergirl van de Playboy en grootmoeder denkt dat het verlangen om te behagen voortkomt uit haar jeugd. „Het zal wel een trauma zijn uit mijn kindertijd. Ik genoot een strenge opvoeding. Ik moest naar kostscholen en mocht maar een keer in de twee weken even naar huis. En thuis was het altijd een gedoe met mijn ouders die veel ruzie hadden.’’

In haar opzet door iedereen bemind te worden, is Maria Susana Giménez Aubert royaal geslaagd. De vrouw heeft op het Amerikaanse continent een goddelijke status. Ze geldt als mannenverslindster en had beroemde sportlieden, zakenmannen en acteurs als partner. „Ik heb een hekel aan sleur’’, lacht ze.

Giménez is de best betaalde vrouw van Argentinië met een vermogen van vele tientallen miljoenen dollars. „De Nieuwe Rijken zijn de mensen uit de showbusiness. Ik heb ook geen zin om als oude ster arm te eindigen. Voor veel vrouwen ben ik een rolmodel. Ik vertegenwoordig de vrijheid voor veel latina’s die ondergeschikt leven aan hun man.”

authentiek blijven, niet liegen

De Hollandse leefregel: doe maar gewoon dan doe je gek genoeg, bestaat niet in Latijns Amerika. Doe maar lekker gek en wees fijn rijk, is een manier van leven die doorgaans juist veel bewondering afdwingt. Susana handhaaft zich moeiteloos aan de top.

„Dat komt omdat ik authentiek ben. Het is heel belangrijk om jezelf te blijven. Je moet niet liegen, jezelf niet al te serieus nemen en lief en leed delen met je publiek. In dit land waar vrijwel iedereen liegt, zijn dat eigenschappen die de mensen weten te waarderen. Latino’s willen zich voordoen als iets of iemand die ze niet zijn. En bijna al onze politici zijn corrupt. Daar moet je ver van vandaan blijven. Als je hier al te nadrukkelijk een politieke keuze maakt, zal vijftig procent van de bevolking je gaan haten.”

In een speciale ontvangstkamer van haar studiocomplex in Buenos Aires, hangen de wanden vol met foto’s van de beroemdheden die in de show van Giménez optraden. Susana met Shirley MacLaine, met Pele of met Julio Iglesias.

De drukbezette diva heeft na haar show maximaal een half uurtje tijd voor een interview. Daarna moet ze echt dringend weg, zegt haar assistente vooraf. Maar als de medewerkster de kamer binnenkomt om het gesprek te beëindigen, vraagt Susan amicaal of de gast uit Nederland niet ook een ‘roodje’ wil (una vinito tintito)? De assistente wordt erop uitgestuurd een fles te bemachtigen van Susana’s favoriete rode wijn Montchenot. En omdat er veel tijd heengaat met het vinden van de kurkentrekker, loopt het interview aangenaam uit.

Giménez wil ondertussen alles weten over die andere geslaagde Argentijnse vrouw: prinses Máxima. „Zij heeft de droom van elke vrouw weten te realiseren: een prins trouwen. Máxima is een vrouw met veel charisma en een fantastische glimlach. Een engel. Ik zou haar heel graag interviewen.”

Mede dank zij de zegeningen van cosmetische chirurgie ziet Susana er net zoals de huidige senator en aanstaande presidente Cristina – bijgenaamd Senadora Botox – een stuk jonger uit dan haar leeftijd. „Schoonheid opent veel deuren. Mijn faam is er voor een belangrijk deel op gebaseerd. Ik inviteer voor mijn programma ook bij voorkeur mensen die er esthetisch uitzien. De kijkers zien immers ook liever knappe mensen. Maar schoonheid is tijdelijk, dus het helpt ook wel als je intelligent bent.

„Mijn schoonheid is gelukkig nog niet verdwenen. Ik probeer me zo goed mogelijk te verzorgen, gebruik goede crèmes en doe alles wat nodig is. Ik eet weinig. Doe iedere dag aan fitness in de studio in mijn eigen huis. Behalve op zondag want dan lig ik de hele dag onderuit in bed of op de bank. Op zondag staak ik.

„De mensen zijn in Latijns Amerika wel té veel geobsedeerd met hun uiterlijk. De druk die via reclames en televisie wordt uitgeoefend om er mooi uit te zien, is enorm. Via hun haardracht of door het dragen van korte rokjes proberen vrouwen zo lang mogelijk jeugdig over te komen. Het is natuurlijk een verloren strijd, maar je moet hem voeren.”

nooit in de rij staan

Bij het informeren naar de voordelen van beroemd zijn, begint Susana over het recht om voor te kruipen. „Je hoeft nooit in de rij te staan in een restaurant om te wachten op een vrij tafeltje. En je ontmoet veel andere beroemdheden en dat is de moeite waard. Onlangs ben ik op pad geweest met Liza Minnelli en die adoreer ik. Zo talentvol!”

Maar echt leuk stappen, is er meestal niet bij. „De mensen hier zijn heel hartelijk, aanhankelijk en warm. Maar ik kan niet meer over straat. De mensen houden me steeds staande en willen met me praten. Hier kun je niet zoals in Amerika je lijfwachten opdracht geven dat niemand je mag benaderen. Ik moet de hele tijd kussen uitdelen. En tegenwoordig, door die mobiele telefoontjes, heeft iedereen ook een camera op zak. En alle mensen willen een foto met me.”

Na haar programma trekt Susana zich doorgaans terug in haar villa in Buenos Aires. Dan kruipt ze achter haar computer. „Ik ga laat naar bed, want ik speel de hele nacht op de computer. Ik doe woordspelletjes als Bookworm of Snood, of speel Blackjack. Dat is fantastisch. Zo sla ik uren stuk.”

Nu heeft Susana door haar werk gelukkig ook weinig tijd om uit te gaan. „Ik maak 170 programma’s per jaar. Dat is een heel gedoe. Ook omdat het live is. Er is in Argentinië bovendien een keiharde strijd om de kijkcijfers. En de omroepen doen steeds gekkere dingen om de kijkers te lokken.’’

„Het is verschrikkelijk. Maar ik moet er aan meedoen. Ik begin mijn dag met het ontbijt en de kijkcijfers van de vorige avond.

„Dit werk en de roem is erg verslavend. Je kunt er niet meer aan ontsnappen. Je staat op en de telefoon stopt niet meer met rinkelen. Je wordt ook voortdurend opgehemeld.

„Steeds weer zijn er mensen die je van je voetstuk willen stoten. En dat kan ik niet accepteren. Ik ben bang om van mijn stoel op te staan en te zien dat een ander mijn plaats inneemt. Om die angst te bezweren, ga ik door.”

    • Marcel Haenen