ICBC krijgt voet aan de grond in Afrika

De investering van de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) in de Zuid-Afrikaanse Standard Bank is een slimme zet. Voor ongeveer veertien maal de winst krijgt ICBC een belang van 20 procent in de grootste bank van Afrika, met activiteiten in achttien landen. Omdat de handel van China met Afrika snel groeit, lijken de voordelen van de overeenkomst aanzienlijk.

ICBC heeft momenteel een marktwaarde van 581 miljard dollar (404 miljoen euro), dus de 5,6 miljard dollar (3,9 miljard euro) die de bank moet neertellen is een schijntje. Maar de werkelijke waarde van de overeenkomst schuilt in de potentiële spin-offs.

De waarde van de Chinese handel met Afrika bedroeg in 2006 55 miljard dollar (38,2 miljard euro) en stijgt jaarlijks met 40 procent. Dit begint er op alle mogelijke manieren uit te zien als echt geld. China heeft een onuitputtelijke behoefte aan Afrikaanse mineralen. Voor de Afrikaanse landen is China niet alleen een bron van goedkope consumptiegoederen, maar ook een verstrekker van goedkope leningen en expertise. Omdat beide partijen enorm profiteren van de relatie, lijkt het waarschijnlijk dat de handel tussen China en Afrika in de toekomst snel zal blijven stijgen. De Chinese investeringen in Afrika zullen ook in rap tempo opklimmen van het bescheiden niveau van rond de 10 miljard dollar in 2006.

Die handel en investeringen hebben behoefte aan financiering, maar slechts weinig mondiale banken hebben een netwerk in Afrika dat groot genoeg is om daarin te kunnen voorzien. Nog minder banken doen substantiële zaken met Chinese bedrijven, omdat China geen traditioneel concentratiegebied is voor op Afrika gerichte banken.

Toch zal iemand zich over deze activiteiten moeten ontfermen, en Standard lijkt een geschikte kandidaat. Als de relatie tussen de twee banken vruchtbaar blijkt, zal er een kanaal voor de financiering van handel en investeringen tussen Afrika en China ontstaan dat veel efficiënter is dan wat we nu hebben. Gezien dit potentieel heeft ICBC een geweldige stap gemaakt.

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld