Focus in wijken op aanpakken gezinnen

Steden die geld krijgen van minister Vogelaar (Wonen, Werken en Integratie, PvdA) om hun probleemwijken aan te pakken, werken bijna allemaal aan soms vergaande plannen om in te grijpen in de levenssfeer van gezinnen in die wijken.

Dat blijkt uit een inventarisatie die deze krant maakte van inmiddels opgestelde plannen voor die wijken. Vogelaar heeft de steden om die plannen gevraagd.

Utrecht overweegt bijvoorbeeld in Kanaleneiland hulp bij de opvoeding verplicht te stellen als ouders van probleemgezinnen daar niet vrijwillig aan meewerken. Deventer wil ‘trajectbegeleiders’ die jongeren zonder diploma opsporen en terugbrengen naar school. Groningen is van plan nieuwe ouders een ‘felicitatiekoffer’ te geven, bezorgd door een welzijnswerker die meteen beziet of opvoedingsondersteuning gewenst is.

Het verst gaat Leeuwarden, dat waar nodig wil ,,aansturen op drang en dwang, dan wel bemoeizorg”, aldus de gemeente in het actieplan voor de wijk Heechterp-Schieringen. De stad wil alle werklozen in die wijk benaderen met een „niet-vrijblijvend voorstel”, bijvoorbeeld voor een leerwerkbaan. Zijn ze nog niet klaar voor een baan, dan is „intensieve lifecoaching” mogelijk.

Minister Vogelaar heeft de komende tien jaar 250 miljoen euro per jaar toegezegd voor de aanpak van veertig probleemwijken. Het geld is al verdeeld, hoewel Amsterdam, Alkmaar en Maastricht nog geen plannen hebben ingediend. Het meeste geld gaat naar de buurten met de meeste inwoners en de zwaarste problemen.

een zeventje:pagina 3

Op nrc.nl/wijken staat een kaart met plannen per wijk.