dier & sport

Kooinummer 1229 vertegenwoordigt een waarde van vijftien à twintig euro. 17/10/2007 Foto Freddy Rikken Konijnenkampioen Rikken, Freddy

Kooinummer 1229. Al niet meer de jongste en op het nippertje kampioen, sectie jeugdleden. Is van 2004, voor vijfentwintig euro overgenomen door Apeldoornse Jesse. Draagt (verplichte) tatoeages : 4 (geboortejaar) UB (kleindiervereniging Beekbergen) in linkeroor, 0804 (keuringsvolgorde en -jaar) rechts. Kooinummer 1229 is een kleurdwerg in de tinten donker sepia, bruinmarter en zilvervos. Voor een niet-kenner zijn deze amper te ontdekken, er kijkt hem vooralsnog een overwegend matzwart konijn aan. Dat met vijftien lotgenoten de kooien van Jesse bewoont en een bescheiden marktwaarde van vijftien à twintig euro vertegenwoordigt. Met zijn titel vijftien euro binnensleept. Plus beker en rozet voor in de jongenskamer. De ram bezit een rustig karakter, heeft zover bekend nog nooit iemand gebeten, knabbelt konijnenbrokken en drinkt er slokjes Veluws leidingwater bij. Dit ras heeft soms met een vervelende afwijking met de naam wam te kampen oftewel: een te ruim vallende borst. Alsof men het dier een buidel met voer heeft omgehangen. Zo kan er van een succesvolle wedstrijdkeuring geen sprake zijn. Wat kan worden rechtgezet - en dames lees dit goed! - door het te laten knagen op vers wilgenhout. Waardoor alles weer tot zijn normale proporties terugkeert. Ik herhaal: wilgenhout. Want hardhout bijvoorbeeld zou het arme dier en u dames binnen de kortste keren van het voorheen stralende gebit beroven.

Freddy Rikken

Dit is het zestiende deel in een serie over dieren in de sport.