De gangsterpoliticus en de dichteres

Philip de Wit

Amarmani Tripathi is altijd een overlever in de politiek geweest. Er lopen al decennialang ruim dertig rechtszaken tegen hem – in vijf van de dossiers wordt hij verdacht van moord. Maar nooit hebben die verdenkingen zijn politieke carrière in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh (UP, 160 miljoen inwoners) in de weg gestaan. Totdat Tripathi vier jaar geleden zijn minnares, de jonge dichteres Madhumita Shukla, liet vermoorden. Toen ging het mis voor de voormalige deelstaatminister van UP.

Op 9 mei 2003 werd het levensloze lichaam van de Hindi-dichteres gevonden in haar huis in Lucknow, de hoofdstad van UP. ZE was van korte afstand doorzeefd met kogels. De 24-jarige Shukla was, zo bleek achteraf, zes maanden zwanger ten tijde van de moord. Het dossier kwam in handen van het Central Bureau of Investigation (CBI), de landelijke opsporingsrecherche van India.

In haar huis vonden rechercheurs dagboeken en een brief voor Tripathi. Die brief maakte in een klap duidelijk hoe de vork aan de steel zat. De politicus was haar minnaar. Hij onderhield de dichteres en had ook haar broertje aan een baan geholpen. Tripathi was bovendien de vader van het ongeboren kind – later zou een DNA-test dit bewijzen. Maar de dichteres wilde ondanks zijn aandringen geen abortus laten plegen. Tripathi’s vrouw Madhumani wist van de buitenechtelijke affaire en de moord was met haar medeweten gepleegd.

In september 2003 arresteerde het CBI de politicus. Zijn vrouw Madhumani gaf zich uiteindelijk in maart 2004 aan. Justitie stuurde het echtpaar naar een gevangenis in Gorakhpur in UP. Een harde klap voor de politicus en zijn vrouw? Niet echt. Politici in India zijn Very Imporant Persons en ook in de gevangenis worden zij als zodanig behandeld. In april 2004 stond het echtpaar Tripathi weer op straat, na betaling van de borg.

Fijn voor Tripathi. Hij kon daardoor in 2005 meedoen aan de deelstaatverkiezingen. En met succes. Hij won een zetel en werd zelfs beloond met een ministerspost in de regering van Mulatam Singh Yadav. Lang kon Tripathi echter niet genieten van zijn nieuwe baan. In september 2006 werd de borgstelling ingetrokken door het Hooggerechtshof. Opnieuw belandden hij en zijn vrouw in de cel.

Einde carrière? Nee hoor. Gelukkig voor Tripathi waren er dit jaar weer verkiezingen in UP. En vanuit zijn cel, met de telefoon in de hand, voerde hij campagne. Als vertegenwoordiger van de Samajwadi Partij (de socialistische partij) van Singh Yadav. Ook nu was hij succesrijk en won hij een zetel in het deelstaatparlement.

Waarschijnlijk had hij daarbij geleerd van zijn fouten uit het verleden. In de jaren tachtig had hij tevergeefs geprobeerd om vanuit de cel gekozen te worden, toen hij vast zat op verdenking van moord. In India geldt: zolang je niet schuldig bent bevonden van een misdaad en zolang je er geen gevangenisstraf van twee jaar op hebt zitten, mag je meedoen aan verkiezingen. Ook al zit je op dat moment als verdachte in de cel.

Tripathi is wat ze in India een gangsterpoliticus noemen. Van oorsprong was hij een ordinaire gangsterbaas in UP, een deelstaat die het niet zo nauw neemt met de handhaving van de wet. Politieke partijen huurden Tripathi in om tegenstanders te intimideren en onder bedreiging van wapens stemmers te mobiliseren.

Toen hij, net als een aantal andere gangsters, zag hoe makkelijk dat ging, besloot hij zelf de politiek in te gaan. En zo heeft hij voor tal van politieke partijen, vaak rivalen van elkaar, campagne gevoerd en namens die partijen in het parlement gezeten.

Halverwege de jaren negentig kwam zijn politieke carrière echt tot bloei. In 1989 werd hij verkozen als parlementariër namens de Congrespartij, maar het duurde nog negen jaar voordat hij zijn eerste ministerpost kreeg. In 2001 moest hij echter opstappen wegens een ontvoeringszaak, waarbij hij betrokken zou zijn geweest.

Maar in 2002 was hij terug, dit keer voor de Bahujan Samajwadi Partij, een partij die opkomt voor de rechten van dalits (kastelozen). Weer kreeg hij een ministerspost. Maar een jaar later moest hij al weer vertrekken, dit keer wegens zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord op de dichteres.

Deze week is er toch een einde aangekomen aan deze opmerkelijke politieke carrière. Een gerechtshof heeft Tripathi, zijn vrouw en twee andere medeplichtigen schuldig bevonden aan de moord op de jonge dichteres. Het vonnis: levenslange gevangenisstraf.