Bank VS moet miljarden afboeken

Amerika’s grootste hypotheeknemer Countrywide Financial heeft door „ongehoorde omstandigheden in de hypotheekbranche” en „de voortdurende verzwakkende huizenmarkt” voor het eerst in 25 jaar verlies geleden. Het bedrijf moest vorig kwartaal 2,9 miljard dollar (2 miljard dollar) afboeken om hypotheekproblemen af te dekken.

Countrywide heeft gisteren een verlies van 1,2 miljard dollar over het derde kwartaal bekendgemaakt. Het hypotheekbedrijf was de laatste jaren de grootste aanbieder van de zogeheten ‘subprime’- hypotheken voor huiseigenaren met een slechte kredietgeschiedenis. Countrywide wordt daarmee beschouwd als een van de aanjagers van de huidige Amerikaanse hypotheekproblemen. Grote banken zoals Citigroup maakten eerder al tegenvallende resultaten met dezelfde oorzaak bekend.

Bijna een derde van de woningbezitters met een subprime hypotheek van Countrywide heeft een betaalachterstand. Het percentage wanbetalers met een ‘prime’ hypotheek, een minder risicovolle categorie, bedraagt nu 13,5 procent.

Countrywide zegt dit kwartaal weer winst te zullen maken. Het bedrijf grijpt in door 12.000 werknemers te ontslaan en de eisen voor nieuwe hypotheken aan te scherpen. Het aandeel Countrywide sloot gisteren 32 procent hoger op 17,30 dollar. Begin dit jaar was het aandeel nog 45 dollar waard.

Bestuursvoorzitter Angelo Mozilo ontkent schuldig te zijn aan handel met voorkennis. Beurstoezichthouder SEC doet een zogeheten ‘informeel’ onderzoek naar de topman. Toen de huizenmarkt op zijn top was, versnelde Mozilo de verkoop van zijn aandelen. Hij verdiende daarmee ruim 100 miljoen dollar.

De malaise op de huizenmarkt raakt naast bedrijfsresultaten ook het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Dat is deze maand gedaald tot het laagste punt in anderhalf jaar. Dat heeft de University of Michigan, die de barometer bijhoudt, gisteren bekendgemaakt. Dat cijfer is een voorspeller van toekomstige consumentenuitgaven, die goed zijn voor tweederde van de Amerikaanse economie.

Dossier kredietcrisis op nrc.nl/economie