AFM: ‘In Nederland geen hypotheekcrisis’

Nederland hoeft niet bang te zijn voor een hypotheekcrisis zoals die zich in de Verenigde Staten heeft geopenbaard dit jaar.

Dat zei voorzitter Hans Hoogervorst van financieel toezichthouder AFM gisteravond in een interview voor het televisieprogramma Pauw & Witteman. Een crisis zoals in de VS is in Nederland „eigenlijk nauwelijks denkbaar”, zei de voormalige minister van volksgezondheid. Hoogervorst, die een maand geleden Arthur Docters van Leeuwen opvolgde als hoogste man van de Autoriteit Financiële Markten, zei dat financiële dienstverleners in Nederland „vrij goed” opletten „op wat mensen aankunnen, op wat zij kunnen betalen.” Situaties zoals in Amerika, waar massa’s mensen de afgelopen jaren in laagdrempelige hypotheekleningen zijn gelokt, en nu gedwongen worden hun huizen te verlaten, komen hier „niet veel” voor.

In Nederland worden volgens de AFM-topman jaarlijks zo’n 2.000 huizen gedwongen verkocht, als gevolg van financiële problemen. „Op vier miljoen huizenbezitters is dat heel beperkt.” In de VS hebben de zogeheten subprime hypotheken, waarvan de rente in de loop van de tijd flink oploopt, voor een crisis op de huizenmarkt gezorgd. Deze is vervolgens overgeslagen op de internationale kredietmarkten, omdat banken hun uitstaande hypotheekleningen op grote schaal hebben doorverkocht aan beleggers.

De AFM, zo kondigde Hoogervorst aan, komt donderdag met een rapport over hypotheekverlening in Nederland. Daaruit blijkt dat er in Nederland „in het algemeen meer goed gaat, dan slecht”. Wel zijn „op tal van fronten” ook „verbeteringen” nodig, waarvoor het rapport aanbevelingen zal doen.

Kredietcrisis VS: pagina 23