Aanmoedigen?

Aanmoedigingspremies in het Nederlandse betaald voetbal zijn niet verboden volgens de KNVB. Terecht of geeft de bond hiermee een verkeerd signaal af?

Voetbalbond KNVB in een brief aan AZ, dat om uitleg had gevraagd na geruchten over door Ajax beloofde premies aan spelers Excelsior op slotdag vorig voetbalseizoen: „De commissie (tuchtrecht, red.) is van oordeel dat van spelers altijd verwacht mag worden dat zij hun uiterste best doen. Door het aanbieden van aanmoedigingspremies ontstaat derhalve geen situatie die verboden zou moeten worden. Daarbij komt dat in het geval een dergelijke bepaling in de reglementen zou worden opgenomen, de regeling niet gehandhaafd kan worden omdat controle hierop niet uit te voeren is. Wij beschouwen de zaak hiermee als afgedaan.”

Simon Kelder, algemeen directeur Excelsior, dat op laatste speeldag titelkandidaat AZ met 3-2 versloeg: „Het mag al jaren, dus wat dat betreft is het niks nieuws. Wij hebben nooit iets gemerkt van aanmoedigingspremies die door andere clubs worden betaald. Ik denk ook niet dat het gebeurt in Nederland. Het toestaan van aanmoedigingspremies leidt niet tot een hellend vlak. Het omkopen van spelers of clubs (om expres te verliezen, red.) is een heel ander circuit. Wij zijn vorig seizoen een beetje de dupe geworden van de hetze tussen AZ en Ajax. Nee, Ajax heeft ons niks betaald. En [schertsend] PSV is helaas niet langs geweest met een bonus, omdat ze de Champions League gehaald hadden. Dat zouden we niet weigeren.”

Dirk Scheringa, voorzitter AZ: „Wij hebben de brief van de KNVB op onze website geplaatst en daarmee is de zaak voor ons afgesloten. Wij ondernemen verder geen stappen meer.”

Alex Tielbeke, directeur belangenorganisatie eredivisieclubs (ECV): „Ik snap dat dit vreemd overkomt. Het signaal dat je afgeeft door te zeggen dat het mag, is niet gewenst. Wat mij betreft is het betalen van aanmoedigingspremies ongewenst. Met de clubs zullen we er nog een keer bij stilstaan of aanvullende maatregelen nodig zijn. Ik ben het wel eens met het feit dat aanmoedigingspremies een geringe impact hebben. ”

Paul Foortse, topsportadviseur, zaakwaarnemer profvoetballers: „Tegen aanmoedigingspremies is juridisch niks te doen. Het heeft wel iets onnatuurlijks. Het omgekeerde, iemand aanmoedigen om te verliezen, is omkoping. Het ene mag wel, het andere niet. Een beetje vreemd. Raak je niet de grens van wat wel of niet strafbaar is? Als je spelers individueel gaat aanmoedigen, kun je op een hellend vlak terechtkomen. Een speler die wordt aangemoedigd om de linksbuiten van de tegenstander kort te houden, kan dat interpreteren door er bij duels zo in te gaan dat hij in elk geval zijn premie waarmaakt. Dan is het wel onbetamelijk. Tot competitievervalsing leidt het niet. Je best doen is niet afhankelijk van de hoogte van een premie.”

Raymond Atteveld, trainer Roda JC, oud-speler van onder meer Roda JC, Vitesse, FC Groningen en ADO Den Haag: „Ik heb er een dubbel gevoel bij. Voor de KNVB is het moeilijk te achterhalen of een speler een aanmoedigingspremie heeft gekregen. Dus besparen ze zich met deze uitspraak een hoop tijd en ellende. Zelf had ik als speler geen aanmoedigingspremie nodig, want ik had een ontzettende hekel aan verliezen. Ik heb het nog nooit meegemaakt en kan me niet voorstellen dat het gebeurt in Nederland. Ik denk niet dat spelers harder gaan lopen als ze een extra premie krijgen. Een speler kan wel minder geven dan het maximale, maar nooit meer.”

Nicolas Cornu, woordvoerder Belgische voetbalbond: „Bij ons zijn aanmoedigingspremies van andere clubs wettelijk niet toegestaan. Dat is gewoon strafbaar. Winstpremies die clubs aan hun eigen spelers betalen, zijn onderdeel van hun loon. Maar wij vinden het ongepast en ethisch niet te verantwoorden als andere clubs daartussen komen met premies.”