Aandacht voor de schoonheid van de duisternis

Vannacht doven meer dan honderd gemeenten de lichten van ruim 170 gebouwen, torens en kerken in de Nacht van de Nacht 2007.

Nederland is, met België en Puerto Rico, het meest verlichte land ter wereld. Op een record aantal plekken in Nederland gaat daarom vanavond het licht uit.

Meer dan honderd gemeenten nemen deel aan de Nacht van de Nacht 2007. Zij doven de lichten van meer dan 170 gebouwen, torens en kerken. Ook bedrijven geven gehoor aan de oproep: onder meer de Euromast, de Martinitoren, alle twaalf Ikea-vestigingen en het Eindhovense hoofdkantoor van Philips Nederland zijn vanavond na zeven uur in duisternis gehuld. Texel is vannacht het donkerste eiland van Nederland, want openbare verlichting langs wegen en op het veerhaventerrein gaat uit.

De Nacht van de Nacht – een initiatief van De Provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu – is bedoeld om aandacht te vragen voor de schoonheid van de duisternis en de bedreiging ervan door de toenemende verlichting in Nederland.

Om hier aandacht op te vestigen, vinden er vanavond ongeveer tweehonderd ‘duistere’ activiteiten plaats in Nederland. Enkele sterrenwachten openen hun deuren voor bezoekers, er zijn avondwandelingen in natuurgebieden en bijvoorbeeld vleermuis- of nachtvlinderexcursies en vaartochten. Sommige kastelen en dierenparken openen voor één keer ’s avonds hun deuren.

De derde editie van de Nacht van de Nacht staat in het teken van reclame- en sierverlichting. „Dat is niet de hardnekkigste bron van lichtvervuiling, maar wel iets waar mensen zich heel erg aan storen”, vertelt woordvoerster Anita Direcks van de Stichting Natuur en Milieu. Volgens onderzoeksbureau Tangram willen negen van de tien Nederlanders dat reclame- en sierverlichting na twaalf uur ’s nachts uit gaat. De gemeente Eindhoven is een voorloper op dat gebied. Wethouder Mary Fiers (wonen en ruimte, PvdA) liet vorige week weten dat in de nabije toekomst in Eindhoven na elf uur ’s avonds geen reclamelicht meer mag branden. „Wij hopen natuurlijk dat meer gemeenten dat voorbeeld volgen”, zegt Direcks.

De eerste twee edities van de Nacht van de Nacht hebben volgens haar al de nodige successen geboekt. „Steeds meer mensen zijn zich bewust van de lichtvervuiling, terwijl dat drie jaar geleden nog helemaal geen issue was.”

Na de Nacht van de Nacht in 2006, die in het teken stond van straatverlichting en reclameverlichting langs snelwegen, kondigde Groningen aan meer dan tienduizend lantaarnpalen te vervangen door dimbare exemplaren. Ook enkele andere gemeenten doofden of dimden hun verlichting sindsdien structureel.

Inmiddels is er een meerderheid in de Tweede Kamer die het plan steunt lantaarnpalen te doven of dimmen en over te schakelen op duurzame en intelligente verlichting. Ook op het gebied van lichtuitstoot door kastuinbouw, het onderwerp van de eerste Nacht van de Nacht, zijn resultaten geboekt. Tuinders moeten vanaf januari 2008 hun kassen zes uur per dag afschermen.

Voor een overzicht van deelnemende gemeenten en bedrijven en de 200 activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht 2007, zie www.nachtvandenacht.nl.

Kijk op www.platformlichthinder.nl naar de ‘lichtvervuiling’ in de wereld.