Ziekenhuizen in de knel door te weinig thuiszorg

Ziekenhuizen in Drenthe hebben een gedeeltelijke opnamestop afgekondigd. Alleen voor spoedgevallen is nog ruimte. Reden hiervoor zijn de cliëntenstops van thuiszorginstellingen, waardoor mensen langer in het ziekenhuis moeten blijven. Dat heeft directeur Pieter Windt van het Scheper Ziekenhuis in Emmen gisteren gezegd.

Zolang de nazorg niet geregeld is, kan iemand niet naar huis, en ligt hij of zij onnodig in een duur ziekenhuisbed. Boudewijn Ponsioen, directeur van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, zegt dat de bezetting van de bedden de afgelopen tijd is opgelopen. „In de vijf Drentse ziekenhuizen ligt die meestal rond de 80 procent, nu tegen de 100 procent.” Ponsioen zegt dat geplande opnames wellicht moeten worden afgezegd om bedden vrij te houden voor spoedgevallen. „In ons ziekenhuis hebben we nog niemand moeten afbellen, maar het moet geen week langer duren.”

Ook in het zuiden van het land speelt het probleem. Wubbo Mulder, internist van het Academisch Ziekenhuis Maastricht, zegt: „Vroeger was het vooral wachten op een bed in het verpleeghuis. Nu gaat het ook om mensen die op thuiszorg liggen te wachten.” Het leidt soms tot dramatische gevallen. Boudewijn Ponsioen van het Wilhelmina Ziekenhuis: „Een terminale patiënt wilde thuis overlijden, maar we konden de zorg niet rond krijgen. Hij overleed in het ziekenhuis.”

Ponsioen voorziet landelijke problemen: „Tegen het eind van het jaar zal het tekort in meerdere regio’s oplopen.” Vorig jaar speelde hetzelfde probleem. December 2006 moest de regering extra geld vrij maken door de tekorten in de thuiszorg. Ponsioen: „Maar één keer extra geld lost het probleem niet op. Er is structureel niets veranderd.”

Zorgkantoor Achmea verzorgt onder meer in Drenthe de verdeling van het budget over de thuiszorg en verzorgings- en verpleeghuizen. Vandaag speelt een kort geding van Achmea tegen de Nederlandse Zorgautoriteit en de Staat der Nederlanden om een verhoging van het budget te eisen. Voor dit jaar is nog 40 miljoen euro extra nodig. Alle zorgverzekeraars samen hebben dit jaar zo’n 122 miljoen extra nodig, zegt een woordvoerder van Achmea. Hij zegt dat achttien instellingen van Achmea momenteel een cliëntenstop hebben ingevoerd. Thuiszorginstellingen waren gisteravond niet bereikbaar.