Zes procent minder winst voor Shell

Rotterdam. Minder winst en minder olie en gas. De kwartaalcijfers van Shell gistermorgen maakten duidelijk dat ook het Nederlands-Britse energieconcern last heeft van de problemen in de mondiale olie- en gassector. De energiegigant boekte het afgelopen kwartaal een winst van 6,4 miljard dollar (4,5 miljard euro), een daling van 6 procent vergeleken met de 6,9 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. De winstdaling was verwacht en volgt het patroon van buitenlandse rivalen. Veel energiebedrijven die niet in overheidshanden zijn hebben last van een dalende productie, omdat het lastiger wordt olie en gas te vinden en de landen waar de grondstoffen zich bevinden een steeds groter deel van de opbrengsten eisen. De hogere kosten die worden gemaakt bij het vinden en oppompen van olie en dalende marges op olieraffinage kunnen niet worden goedgemaakt door de hogere olieprijs, zo bleek gisteren bij de bekendmaking van de bedrijfsresultaten van Shell. Eerder maakte het Britse oliebedrijf BP al bekend fors minder winst te hebben geboekt. Bij Shell was het met name de divisie olieproducten waar de winst daalde. Dit kwam door de dalende marges van de raffinaderijen die van olie onder meer benzine en kerosine maken.