www.nrc.nl/boeken

Zoals in al zijn werk toont Dostojevski zich ook hier een meester in de typologie, een kenner avant la lettre van de moderne persoonlijkheidsleer: de narcist/opportunist (Foma Fomitsj), de masochist (Jegor Iljitsj Rostanjew), de hysterica (Tatjana Iwanowna; de generaalsweduwe), de psychopaat (Obnoskin), de intrigante (juffrouw Perepelitsyna), enzovoort. Aan de lezer trekt een parade van karikaturen voorbij, gevangen in hun onontkoombare onderlinge relaties. „Wel, wel, wat een verzameling zonderlingen!” verzucht de verteller Sergei (blz.66).

We blijven geboeid doorlezen, waarom? Niet omdat het komisch is, maar omdat we elk karakter herkennen, in onze omgeving of in onszelf, de gevaren ervan zien, ons intussen veilig identificerend met de nuchtere verteller. Ik heb Het Dorp Stepantsjikovo door de ordelijkheid die Dostojevski zich erin heeft opgelegd met meer plezier gelezen dan het woeste De Gebroeders Karamazov.

Marlies Verschuren

Ook in dit boek van Dostojevski: de strijd goed/kwaad. Oom is zogenaamd goed, maar toch slap en irritant. Foma is zogenaamd de slechterik, maar is hij niet gewoon een ordinaire opportunist? Neef weet ook al niet de situatie aan te pakken, blijft toch voornamelijk toeschouwer. Kortom: een stelletje Russische malloten bij elkaar (om over de hysterische, onnozele, domme vrouwen nog maar te zwijgen). De Russische ziel met zijn hevige, duistere, onvoorspelbare emoties waart wel door dit boek.

Els Hillen

Dit was de laatste bijdrage over Het Dorp Stepantsjikovo, op nrc.nl/boeken gaat de discussie over dit boek gewoon door.

Volgende week opent Atte Jongstra de nieuwe leesclub over Gustave Flauberts Bouvard en Pécuchet. Dit is een postuum (in 1881) verschenen satire over twee rentenierende klerken op zoek naar encyclopedische kennis.

Dit is aflevering 4 in de discussie over ‘Het dorp Stepantsjikovo’ van Dostojevski. Discussieer mee via www.nrc.nl/boeken, waar ook eerdere artikelen te vinden zijn. Meer informatie is te vinden op de www.the-ledge.nl, die met de Leesclub samenwerkt.

Het dorp Stepantsjikovo (Dostojevski, okt.) – Bouvard en Pécuchet (Flaubert, nov.) – Jacobs kamer (Woolf, dec.) – Een man wordt ouder (Svevo, jan.) – Felix Krull (Th. Mann, febr.) – Het genadeschot (Yourcenar, maart) – Huwelijksverhalen (Strindberg, apr.)