Weekboek 43

WeekBoek werkt samen met http://papierenman.blogspot.com van Dirk Leyman. De berichten zijn in uitgebreide vorm te lezen op zijn weblog en/of op nrc.nl/boeken

Poe wellicht gestorven aan hersentumor

Mogelijk komt er duidelijkheid omtrent een van de grootste literaire mysteries van de Amerikaanse literatuur: de dood van horrorschrijver Edgar Allan Poe (1809-1849). Volgens nieuw onderzoek van de Amerikaanse auteur Matthew Pearl zou de schrijver gestorven zijn aan de gevolgen van een hersentumor. Pearl baseert zijn conclusie op oude krantenberichten, waarin ooggetuigeverslagen staan van de opgraving van Poe’s lichaam, 26 jaar na zijn dood. Volgens hem wijzen die berichten erop dat er door een tumor veroorzaakte hersenverkalking is opgetreden na Poe’s dood. De hersentumor kan ook verklaren waarom hij zoveel hallucinaties had vlak voor hij stierf. (DL)

‘Geef hen een schaamteloos royaal staatspensioen'

De Vlaamse schrijver Erwin Mortier valt in een opiniestuk in De Morgen Jeroen Brouwers bij in zijn ongenoegen over het geldbedrag dat verbonden is aan Prijs der Nederlandse Letteren. Brouwers weigerde de prijs woensdag, omdat hij het prijzengeld van 16.000 euro te laag vond. Nog voor de weigering kreeg hij ook bijval van de Vereniging van Letterkundigen en de Vlaamse Auteursvereniging. Dit naar aanleiding van een interview in de Volkskrant waarin Brouwers zijn ongenoegen over het geldbedrag uitsprak. ‘Deze samenleving verwaarloost haar grootste literaire talenten in hun al te begrijpelijke en al te menselijke bezorgdheid om de oude dag en zijn kwalen,’ schrijft Mortier. ‘Geef hen godverdomme een schaamteloos royaal staatspensioen of jaargeld.’ (DL)

Doris Lessing: ‘IRA-terrorisme erger dan 9/11

De Britse schrijfster en Nobelprijswinnares Literatuur 2007 Doris Lessing heeft in een interview met de Spaanse krant El Pais boude uitspraken gedaan over het terrorisme. Ze is van mening dat de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten „nog niet zo verschrikkelijk waren” in vergelijking met de bloedige acties van de IRA, het Ierse Republikeinse leger. „Sommige Amerikanen denken dat ik gek ben. Er waren veel slachtoffers, twee prestigieuze torens zijn ingestort, maar toch is het niet zo verschrikkelijk of uitzonderlijk als zij het voorstellen”, aldus Lessing. (DL)

Erotisch filmscript van Hugo Claus te koop

Antiquariaat De Slegte biedt op de Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair het handschrift aan van een door Hugo Claus geschreven script voor een Emmanuelle-film, de soft-erotische filmreeks waarvan de eerste film uit ’74 een mijlpaal betekende voor de erotische cinema. De film, waarin Sylvia Kristel opnieuw de hoofdrol diende te spelen, is nooit gerealiseerd. De Slegte hoopt 9.000 euro voor het curiosum te kunnen vangen. Hugo Claus en Kristel hadden begin jaren zeventig een relatie. (DL)

Weekwebsite: jan-wolkers.startpagina.nl

Hartstochtelijke liefdesverklaringen, diep gevoelde rouw: het condoleanceregister voor Jan Wolkers op startpagina.nl is er rijkelijk mee gevuld. Voor veel mensen was Wolkers lezen dan ook een levensbepalende ervaring, zo blijkt uit het register. Zijn boeken hebben Piet Barendse geleerd ‘op een andere manier naar het leven te kijken’. Gerrit Jansen bedankt Wolkers ‘voor het openbreken van dogma's.’ Ook de persoon Wolkers blijkt een diepe indruk op mensenlevens te hebben achtergelaten: ‘Alsof je beste vriend gestorven is,’ zo reageren Gijs en Alie Ravensbergen op het overlijden. ‘Je was en blijft voor mij een voorbeeld hoe in het leven te staan,’ schrijft Jan van Eijk. Vijf dagen na zijn overlijden hebben meer dan 1600 personen hun laatste groet op de site achtergelaten. De site is gekoppeld aan de startpagina Jan Wolkers. Hierop zijn veel, heel veel Wolkerslinks te vinden. Voor iedereen die eigenlijk nog geen afscheid wil nemen. (RK)

Met medewerking van Dirk Leyman en Reinier Kist