VS voeren druk op Iran verder op

De Amerikaanse regering heeft gisteren nieuwe, harde strafmaatregelen tegen Iran, Iraanse banken en de Iraanse strijdkrachten afgekondigd. Washington beschuldigt een onderdeel van de Iraanse Revolutionaire Garde ervan terrorisme te ondersteunen.

Het is voor het eerst dat de VS speciaal sancties instellen tegen de strijdkrachten van een land. De Russische president Poetin zei gisteren dat strafmaatregelen die Iran verder in de hoek drijven vanwege het nucleaire programma van dat land geen zin hebben. „Waarom de situatie verergeren? Je lost het probleem niet op door als een dolleman met een scheermes rond te lopen.”

Iran zelf heeft ook afwijzend gereageerd. „Dit soort beleid heeft altijd gefaald”, aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Amerikaanse stap wordt gezien als uiting van ongeduld in Washington dat het niet lukt om in de VN-Veiligheidsraad overeenstemming te bereiken over nieuwe gezamenlijke stappen tegen Teheran – vooral door verzet van Rusland en China.

Sommige vooraanstaande Democraten zeiden bang te zijn dat de regering-Bush zich nu opmaakt voor een aanval op Iran, wat de regering tegenspreekt. Senator Hillary Clinton, koploper in strijd om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen, gaf een verklaring uit dat ze de nieuwe sancties steunt. Haar rivaal Barack Obama ziet in de sancties een gevaarlijke escalatie.

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, zei vanochtend dat hij „ernstig bezorgd” is over de vooruitgang die Teheran heeft geboekt met zijn nucleaire programma. Eerder heeft de VN-Veiligheidsraad van Iran geëist dat het de verrijking van uranium staakt, maar Teheran heeft daaraan geen gehoor gegeven.

De VS en andere Westerse landen geloven dat Iran werkt aan de ontwikkeling van een kernwapen. De Iraanse regering ontkent dat en zegt slechts uit te zijn op vreedzame opwekking van kernenergie.

Gezamenlijk kondigden de ministers Rice van Buitenlandse Zaken en Paulson van Financiën de strafmaatregelen gisteren aan, de meest vergaande sinds Iraanse studenten in 1979 de Amerikaanse ambassade in Teheran bezetten. Aanvankelijk wilden de VS de hele Revolutionaire Garde sancties opleggen, maar na bezwaren van bondgenoten is nu gekozen alleen de Quds-strijdkrachten, belast met de export van de revolutie, te straffen. Zaken doen met deze groep, met drie vooraanstaande banken en met acht personen die bij terroristische activiteiten betrokken zouden zijn, wordt in de VS verboden. (AP, Reuters)