Voor het milieu, maar tegen windmolens

Waar winden stedelingen zich over op? In Arnhem kochten mensen een huis en nu worden er misschien windmolens gebouwd.

arnhem de afslag aan de overkant foto rien zilvold Stadseiland Arnhem Zilvold, Rien

Bedrogen. Bedonderd. Belazerd. Zo voelen de bewoners zich van het Stadseiland, een wijkje dat dezer dagen wordt opgeleverd aan de zuidoever van de Rijn bij Arnhem.

„Het is voor ons een grote domper”, zegt Lex Achterstraat, voorzitter van de bewonersvereniging Stadseiland. „We zijn hier naartoe verhuisd omdat we dit zo’n mooi plekje vonden. We hadden een ideaal. We hebben een mooie woning verruild voor dit huis. Een maand na de ondertekening kregen we te horen dat er een asfaltcentrale voor de deur zou komen. Daar was ik zeer boos over. En dan nu het plan om hier windmolens te plaatsen. Als ik dat allemaal zou hebben geweten, had ik het huis niet gekocht.” Bewoner Juliette Kockelkorn: „Er is bij de verkoop van deze woningen informatie achtergehouden. Dat doe je niet. Dat kán niet. Ook ik zou het huis niet gekocht hebben als ik dit had geweten.”

De bewoners van de dijkwoningen kijken uit over de uiterwaarden van de Rijn. In de verte de haven en industrie. Rechts auto’s die over de Sacharovbrug kruipen. Links het centrum van de stad met de Eusebiuskerk. En straks, wellicht, vier windmolens. Honderd meter hoog. Op vierhonderd meter afstand. Te bouwen op een landtong in de rivier.

Wethouder Cees Jansen (CDA): „Het is allemaal nog niet zeker. We gaan er eerst rustig met de bewoners over praten. Wel vinden wij windenergie een serieuze oplossing voor het opraken van fossiele brandstoffen. In ons coalitieakkoord staat dat ook vermeld. Arnhem wil graag waterstofstad worden. Met de energie van vier molens zouden op een goedkope wijze alle trolleybussen van Arnhem op waterstof kunnen rijden.”

Er zijn in Arnhem drie ‘zoekgebieden’ aangewezen voor de bouw van de windmolens. Veruit de meeste kans maakt helaas de landtong, zeggen de bewoners. „Er is wrok”, zegt bewoner Mike Messing. „Wij liggen tegen de achterstandswijk Malburgen aan. De gemeente wil daar een mooie wijk van maken. De huizen zijn heel erg duur, mede door de mooie locatie. Het is voor ons een grote gok geweest om dit huis te kopen. Wij zijn pioniers in een achterstandswijk. Kan de gemeente dan nu geen rekening houden met onze belangen? Laat ons met rust.”

Juliette Kockelkorn: „Ik heb altijd voor het milieu gestreden. Maar windmolens horen niet in een stad. Dit gaat te ver. Het is absurd om windmolens in zo’n prachtig gebied neer te zetten. Ik kan straks helemaal niet meer op mijn terras zitten.” Mike Messing: „Windmolens horen voor de kust of in de velden, waarin niemand er last van heeft.”

De bewoners hebben onlangs hun bezwaren ingediend op het ontwerpbestemmingsplan. De grootste bezorgdheid geldt de geluidsoverlast. Vooral ’s nachts. „Je moet denken aan een gebonk van een eeuwig langsrijdende trein”, zegt Lex Achterstaat. „Of aan het geluid van een Boeing 747.” Het uitzicht zal worden verpest. Ook zal licht door de rotorbladen worden gereflecteerd zoals in een discotheek. En wat zal er met de vogels in de uiterwaarden gebeuren?

De overlast komt bovenop de al bestaande overlast door de huidige industrie, alsmede door de toekomstige asfaltcentrale. „Dat wordt een lelijk gebouw dat ook nog stank veroorzaakt”, zegt Mike Messing. Conclusie van de bewoners: „Het getuigt van onbehoorlijk bestuur hier ook nog eens een windmolenpark letterlijk tussen te willen planten.”

De bewoners hopen dat buurgemeente Westervoort zich tegen de plannen zal verzetten. Wethouder Ciska Wobma (GroenLinks): „De plannen zijn nog niet zó definitief, dat wij er actief op kunnen reageren. Wel zullen we onze energie in het algemeen op een betere manier moeten zien te krijgen. Niemand wil windmolens in zijn buurt, maar anderzijds wil wel iedereen ’s avonds het licht kunnen aandoen en de televisie kunnen aanzetten.”

De Arnhemse wethouder Cees Jansen vindt dat de bewoners niet zo hard van stapel moeten lopen. „Mensen zijn altijd bang voor verandering. Terwijl een verandering niet altijd een verslechtering is. De mensen wonen daar super. Als die windmolens daar zouden komen, kan dat ook voordelen hebben. Er zijn misschien afspraken te maken over bijvoorbeeld een lagere energierekening. Het duurt nog wel vier tot vijf jaar voordat die windmolens daar eventueel staan. En dan? Er zijn dingen waar je echt last van hebt, en dingen waarvan je dénkt dat je er last van hebt. Er zijn ook mensen die langs een spoorlijn wonen en het geluid van een passerende trein na verloop van tijd niet eens meer horen.”