Verdachten blijven vast ondanks fout

De verdachten die in Den Bosch door een onbevoegde rechter zijn veroordeeld of in voorlopige hechtenis zijn geplaatst, blijven vastzitten. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren bekendgemaakt.

Drie verdachten hadden gevraagd om vrijlating. Het OM vernam eergisteren van de rechtbank in Den Bosch dat de rechter tussen 1 september en 18 oktober van dit jaar veertig zaken heeft behandeld, waarin zij veertien keer iemand heeft veroordeeld. Ze is in opleiding tot rechter en trad ten behoeve van de studie op als rechter-plaatsvervanger. De rechtbank in Den Bosch was vergeten haar te beëdigen, waardoor zij officieel geen rechter was toen zij de zaken behandelde.

Volgens diverse strafrechtdeskundigen zijn alle (tussen)vonnissen nu nietig. Dat zou betekenen dat alle verdachten en veroordeelden onmiddellijk moeten worden vrijgelaten. Volgens de lezing van het OM dient eerst een rechter te oordelen of de vonnissen al dan niet geldig zijn. Als dat tot vrijlating van een verdachte of veroordeelde leidt, zal het OM de rechter opnieuw vragen om hechtenis.

In een verklaring schrijft het OM: „De wetgever heeft in een aantal wettelijke bepalingen het uitgangspunt vastgelegd dat het voortduren van voorlopige hechtenis in sommige gevallen zwaarder moet wegen dan het belang dat is gediend met een strikte handhaving van voorschriften.”

Volgens het OM is het maatschappelijk onverantwoord om verdachten van ernstige strafbare feiten vrij te laten. De rechters in Den Bosch, onder wie de rechter in opleiding, veroordeelden onder anderen R.V. uit Bakel op 26 september tot tien jaar cel en tbs wegens ontucht met zes minderjarige pleegkinderen. In elf zaken waarin dat nog kon, heeft het OM hoger beroep ingesteld. Advocaten hebben geklaagd dat justitie dat deed om haar eigen blunder te herstellen. De rechtbank beslist dinsdag over het verzoek om vrijlating. Het gaat onder anderen om een vrouw verdacht van moord en een man verdacht van verkrachting en van een overval.