Uitstel van genocide-resolutie VS

De resolutie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de Turkse moordpartijen tegen Armeniërs aan het einde van de Eerste Wereldoorlog als „genocide” bestempelt, moet voorlopig niet in stemming worden gebracht.

Dat hebben de initiatiefnemers van de omstreden resolutie, die in Turkije tot grote verontwaardiging leidde, aan Huisvoorzitter Nancy Pelosi gevraagd. Volgens de opstellers is een stemming over de resolutie op dit moment niet opportuun. Een woordvoerder van Pelosi reageerde gisteren dat „zij de inschatting van de volksvertegenwoordigers respecteert”.

Begin deze maand nam de Huiscommissie voor Buitenlandse Zaken de controversiële resolutie aan, in weerwil van een zware tegenlobby van de Turkse regering en het Witte Huis. Turkije is voor de Verenigde Staten een onmisbare strategische schakel voor de bezetting van Irak. Ankara dreigde dat deze samenwerking op het spel zou komen te staan als het voltallige Huis de (overigens niet-bindende en louter symbolische) resolutie zou aannemen.

De hoogoplopende spanningen in de bilaterale relatie vielen samen met een dreigende Turkse inval in Noord-Irak, nu dat gebied een uitvalsbasis voor Koerdische strijders is geworden. De regering-Bush probeert Ankara momenteel met diplomatieke middelen van zo’n militaire operatie te weerhouden.

Voorzitter Pelosi zei aanvankelijk dat ze de resolutie desondanks zou doorsturen voor een stemming in het hele Huis. Maar ze wachtte hiermee toen bleek dat de aanhang voor de resolutie verliep. De meerderheid van 226 Afgevaardigden, die aanvankelijk zei de resolutie te steunen, smolt de afgelopen weken tot een minderheid van 211. Het Huis heeft 435 zetels.

De vier Democraten die het initiatief voor de resolutie namen, schreven Pelosi woensdag in een brief dat ze „geloven dat een meerderheid van onze collega’s de resolutie steunt en dat ook zal doen, als we ervoor zorgen dat de timing gunstiger is”. Ze stellen voor om het plan „ergens later dit jaar, of in 2008 in overweging te nemen”.

Volgens de Democratische Afgevaardigde en indiener van de resolutie, Adam Schiff, „zou het zeer slecht zijn als we nu over de resolutie zouden stemmen, dat die het niet zou halen en dat Turkije dit zou aangrijpen voor ontkenning van de genocide”.(AP)