Tsjaad pakt Fransen met 103 kinderen

De Tsjadische autoriteiten hebben gisteren 103 kinderen onderschept die op het punt stonden per vliegtuig naar Frankrijk te worden vervoerd. Negen Fransen die de kinderen uit Tsjaad en de Soedanese regio Darfur vergezelden, zijn gearresteerd. Ze werden gepakt op de luchthaven van Abéché, nabij de Soedanese grens.

Volgens Tsjaad zijn de kinderen slachtoffer van smokkel ten behoeve van illegale adoptie. Een van de arrestanten is het hoofd van de hulporganisatie Arche de Zoé. Deze groep zou zich tot doel stellen wezen uit het door oorlog geteisterde Darfur naar Frankrijk te halen. Naar verluidt zouden adoptieouders al betaald hebben voor de kinderen, die tussen tussen de 2.800 en 6.000 euro ‘kosten’. De kinderen waren tussen de drie en de acht jaar oud. Arche de Zoé had voor het transport zelf een vliegtuig gecharterd.

De Tsjadische minister voor Binnenlandse Zaken, Ahmat Mahamat Bachir, zegt dat de negen Fransen geen „officiële toestemming” hadden en dat er een onderzoek ingesteld.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring gesteld dat „het de omstandigheden waaronder deze operatie is georganiseerd scherp veroordeelt”. Ook de Franse justitie zal een onderzoek instellen naar de zaak.

„Tsjaad en ook Soedan zijn soevereine landen die geen adoptie toestaan. Het is op dit moment absoluut onmogelijk een adoptieprocedure voor een Tsjadisch of Soedanees kind te starten”, aldus het ministerie. (AFP)