Tour 2008: geen proloog, 2 tijdritten, 5 bergritten

De 95ste Ronde van Frankrijk, die op 5 juli 2008 start gaat in Brest en na 3.554 kilometer op 27 juli eindigt in Parijs, zal eerst de Pyreneeën en dan de Alpen aandoen. De mogelijk beslissende bergrit gaat over 210 kilometer van Embrun naar de top van Alpe d’Huez, met onderweg beklimmingen van de Croix de Fer en de Galibier. Dit maakte de Tourorganisatie ASO gisteren in Parijs bekend bij de presentatie van het routeschema waarin geen proloog is opgenomen.

Eerder werd al bekend dat de eerste drie ritten van de Tour 2008 zullen plaatsvinden in Bretagne. De Tour begint niet met de traditionele proloog, maar met een rit over 195 kilometer van Brest naar Plumelec. In de zesde etappe, naar Super-Besse, staat de eerste aankomst bergop gepland. In de Pyreneeën volgt een etappe over de Tourmalet met de finish bovenop Hautacam. Er staan vijf bergritten op het programma, twee in de Pyreneeën en drie in de Alpen.

De eerste Alpenetappe gaat naar het Italiaanse Prato Nevoso. Na de volgende rit naar Alpe d’Huez beklimt het peloton in de laatste bergrit op weg naar Jausiers nog de Col de la Bonnette, met 2.802 meter de hoogste bergpas van Europa.

Er staan twee individuele tijdritten op het programma. De eerste in de vierde etappe over 29 kilometer, de tweede in de voorlaatste rit over 53 kilometer.

„De Tour de France wil haar romantiek terugvinden”, sprak Tourdirecteur Christian Prudhomme bij de presentatie van het routeschema. Geen enkele ploeg is volgens hem bij voorbaat verzekerd van deelname aan de Tour. De internationale wielerunie UCI bepaalde eerder dat alle achttien ProTourteams in de drie grote ronden (Tour, Giro, Vuelta) moeten starten, ook al maken die drie wedstrijden geen deel meer uit van de Pro Tour.

In Brest staan vermoedelijk twintig teams aan het vertrek. Een ProTourlicentie is voor Prudhomme geen garantie voor deelname. Wel zijn alle renners verplicht te beschikken over een biologisch paspoort, door antidopingbureau WADA en de UCI deze week geïntroduceerd. Dat is een medisch profiel met bloed- en urinewaarden waarmee het gebruik van verboden middelen makkelijker kan worden aangetoond.

Bekijk het parcours van 2008 in 3D op www.letour.fr