Televisie Film van de dag

Scène uit The Others scene uit de film The Others (2001) FOTO: RCV RCV

The Others. Deze stijlbewuste spookhuisfilm van het Spaanse filmtalent Alejandro Amenábar (Abre los ojos) begint met Grace (Nicole Kidman) die de vijftig deuren van haar appartement op het mistige Britse kanaaleiland Jersey op slot doet. Ze instrueert haar bedienden deze niet meer te openen. Daarna sluit ze de gordijnen. Daar is een reden voor: haar twee kinderen kunnen niet tegen licht. De Tweede Wereldoorlog is net afgelopen en Grace hoopt dat binnenkort haar vermiste man, die diende in de oorlog, terugkomt. Na een dwaaltocht door de halfduistere gangen vermoedt een van haar kinderen dat het spookt in het geïsoleerd liggende huis. Zonder special effects, bloed of gruwelen, maar met een beproefd instrument als montage opent Amenábar een deur tussen de kinderen en de geesten uit een andere wereld. Moeder zoekt intussen troost in streng-religieuze gevoelens.

(Alejandro Amenábar, 2001, VS/E/F), RTL5, 20.30-22.30u.

André Waardenburg