Shoot Me-films: niet in de bioscoop om de hoek

In Den Haag kun je dit weekeinde films zien in een boksschool of seksbioscoop.

Het Shoot Me Film Festival spoort bezoekers aan tot denken én dansen.

Gemaskerde ex-worstelaars, zoals deze ‘Super Gay’, strijden tegen onrecht in de documentaire Super Amigos.

‘Not in a cinema near you!’ is de slogan van het undergroundfilmfestival Shoot Me, en er is inderdaad geen gewone bioscoop in het programma te vinden.

Het komende Shoot Me-festival is een mengeling van serieus en vrolijk, van geëngageerde films als Super Amigos tot underground-animatiefilms. Shoot Me organiseert ook feestjes als The Exploding Plastic Inevitable 2007, geïnspireerd op de club The Dom in New York, waar Andy Warhol gogodanseressen en The Velvet Underground hun gang liet gaan. Op de 2007-versie van het feest is er muziek van het Haagse duo Appie Kim en het Gronings lofi-trio Vox von Braun.

Shoot Me spoort aan tot dansen én denken. Veel Shoot Me-films proberen een uitweg te vinden uit de impasse waar we allemaal wel eens terechtkomen: het wereldleed drukt zo zwaar op je schouders dat je geen stap vooruit komt. We nemen het nieuws tot ons, maar onze hersenen verteren het niet. Blijf je in je comfortabele isoleercel of stap je de grote wereld in?

Hieronder een overzicht: welke films zijn het bezoeken waard?

Too Hot To Handle

In een voormalige seksbioscoop met authentiek groezelige stoelen, gordijntjes en spannende hoekjes, draait Too Hot To Handle, een filmprogramma over onze verseksualiseerde samenleving.

Seksbioscoop, Boekhorststraat 74.

Super Amigos

Op het festival is dit weekeinde ook het merkwaardige verhaal te volgen van vijf Mexicaanse worstelaars die uit de ring stapten om de straat op te gaan. Ze trokken hun flitsende superheldenpak aan, compleet met gouden cape, strakke maillot en dikke buik, om te strijden tegen het onrecht dat ze dagelijks om zich heen zien. De verbazingwekkende documentaire Super Amigos wordt morgen heel toepasselijk in een Haagse boksschool vertoond. Na afloop kun je een partijtje boksen of dansen, al naar gelang je stemming.

Boksschool Houwaart, Brouwersgracht 2c.

Dante’s Inferno

In de toepasselijke Barthkapel is om middernacht een tegendraadse variant te zien van Dante’s Inferno, een geweldige animatiefilm met een moderne Dante Alighieri die als een soort verlopen Bruce Willis droog commentaar levert op de hel, waar hij Dick Cheney, tweedehands-autoverkopers en nog wat onverwachte schurken tegenkomt. Zoals de jongen die illegaal Metallica heeft gedownload, en zich nu moet verantwoorden tegenover een onverschillige rechter met zichtbare haast. Dante’s Inferno is grappig, kritisch, ad rem en blinkt uit in eenvoud. Alle getekende figuren zijn uit karton geknipt en worden zichtbaar met de hand voortbewogen.

Barthkapel, Brouwersgracht 2k.

Mardi Gras: Made in China

Een vleugje idealisme is het festival niet vreemd. Het stoft het imago van de geëngageerde film af door ze op onverwachte plekken te vertonen. Zoals de uitstekende documentaire Mardi Gras: Made in China. De regisseur vertelt halfnaakte feestgangers in New Orleans dat hun carnavalskettingen in China zijn gemaakt en laat ze vervolgens filmbeelden zien van de fabrieken. De schok is nog groter bij de Chinese meiden die de versieringen hebben gemaakt. Zij krijgen op hun beurt filmbeelden onder ogen van dronken Amerikanen en uitzinnige vrouwen die zelfs uit de kleren willen gaan voor de goedkope plastic carnavalskettingen die zij aan elkaar hebben geregen.

Seksbioscoop, Boekhorststraat 74.

Tyger

Ook in de bejubelde animatiefilm Tyger wordt de eigen kleine wereld opgeschrikt door de grote buitenwereld. Een enorme tijger sluipt door een Braziliaanse stad waar het dier de ingedutte wereld van de huiskamers verkent. Een gezin aan de eettafel, een man die voor de televisie in slaap is gevallen, allemaal veranderen ze na het bezoekje van de tijger in wilde apen. De stuwende muziek en de waanzinnige animatie maken Tyger tot een duivelsgoede film.

Carpet Alley 36, Boekhorststraat 36.

De grote vraag is: wat ga je vervolgens doen? Ga je worstelen, boksen of dansen?

Ga voor meer informatie naar www.shoot-me.nl