Scottish & Newcastle: bod is ‘bespottelijk’

De Britse brouwer Scottish & Newcastle haalt alles uit de kast om een overname door Carlsberg en Heineken af te weren. ING-analist Gerard Rijk vindt juist dat de twee te veel betalen.

De afwijzing van het bod op de Britse brouwer Scottish & Newcastle zou een mooie reden moeten zijn voor Heineken om af te zien van de overname. „Heineken betaalt al een miljard euro te veel voor Scottish & Newcastle”, vindt analist Gerard Rijk van ING Bank. „Als ze straks hun bod verhogen, zou het nog schandaliger zijn.”

In een paar uur wees Scottish & Newcastle gisteren het gezamenlijke bod van Heineken en de Deense brouwer Carlsberg af van 720 pence per aandeel, wat neerkomt op 6,8 miljard pond (9,7 miljard euro). Formeel is het overigens een voorstel, zegt Heineken, en daarbij hoorde ook een uitnodiging voor een gesprek. Maar Scottish & Newcastle wil niet praten en noemt de hoogte van het bod „bespottelijk”.

Daar is analist Rijk het niet mee eens. Hij vindt de prijs juist hoog: 17 keer het bedrijfsresultaat over 2007. Dat is te verdedigen voor het deel van Scottish & Newcastle dat Carlsberg krijgt: Baltic Beverages Holding (BBH) uit Rusland, maar Rijk is ervan overtuigd dat Heineken voor de rest te veel neertelt.

„Ik vind het vreemd dat ze zoveel betalen voor zo’n verzadigde markt als Groot-Brittannië”, zegt Rijk. „Ze willen te graag geld uitgeven. Ik vind het erg slordig naar de aandeelhouders toe.”

Rijk vindt daarom de kapitaalsverhouding in de joint venture die Carlsberg en Heineken gebruiken om de Britse brouwerij over te nemen niet in balans. „De Britse biermarkt daalt en de Russische biermarkt stijgt enorm, maar voor beide bedrijfsonderdelen betaal je zeventien keer het resultaat”, aldus Rijk.

De Russen hebben de afgelopen tien jaar het bier ontdekt. Ze stapten massaal over van sterke drank, zoals wodka, naar bier. In het eerste half jaar dronk Rusland 23 procent meer bier dan in dezelfde periode in 2006. BBH is er marktleider en kan hoge winstmarges vragen: die was in de eerste zes maanden 22 procent.

Bovendien heeft BBH belangrijke marktposities in naburige landen als Oekraïne (46 miljoen inwoners), Kazachstan (15 miljoen inwoners) en de drie Baltische staten (7 miljoen mensen). Britten drinken steeds minder bier. Scottish & Newcastle zag in het eerste half jaar op zijn thuismarkt de omzet toenemen met een magere 0,4 procent.

Heineken zegt na de afwijzing van Scottish & Newcastle voorlopig af te wachten. „Het is aan hen om erover te praten. We hopen dat ze het toch nog eens willen bespreken met ons, want het is een stevig voorstel”, meent de woordvoerder van de Nederlandse brouwer vanochtend. Ze kan niets zeggen over een mogelijk hoger bod op de Britse onderneming, maar: „We willen Scottish & Newcastle heel graag hebben.”

ING-analist Rijk hoopt dat Heineken afhaakt. Als er toch een nieuw bod komt, vindt hij dat de kapitaalsverhoudingen binnen de joint venture die de overname zou doen, moeten worden aangepast. Heineken behoudt dan de 50 procent zeggenschap in die joint venture, maar Carlsberg zou een groter deel dan de huidige 54 procent van het kapitaal moeten storten. „Voor BBH wordt nu naar verhouding weinig betaald door de Denen”, meent Rijk.

Mocht de overname doorgaan, dan is er één lichtpuntje voor Heineken, volgens hem: India. In de boedel van Scottish & Newcastle zit een belangrijk belang in India. De bevolking daar drinkt vooral sterke drank en weinig bier. „Maar deze markt kan zich net zo ontwikkelen als die in Rusland”, aldus Rijk. Scottish & Newcastle heeft een minderheidsbelang in de marktleider van India, de brouwer van onder meer Kingfisher, en verwacht de komende jaren een omzetgroei van 20 procent per jaar.

Rijk denkt dat het enkele dagen stil zal zijn rond Scottish & Newcastle. Heineken heeft tijd nodig om te overleggen met zijn partner Carlsberg over wat de volgende stap moet zijn en hoopt dat de leiding van Scottish & Newcastle toch bijdraait.

Rijk meent dat de Britten in de beste positie zitten. Ze denken dat de kans aanwezig is dat Heineken en Carlsberg een nieuw en hoger bod doen, maar ze zien het liefst een biedingsstrijd die de prijs opvoert. Concurrerende brouwerijen kunnen interesse tonen, maar Rijk acht de mogelijkheid groot dat de redding voor de Britten uit onverwachte hoek komt: „Een of andere gekke, rijke financier uit China of India kan zich in deze strijd mengen.”

Rijk: „En vergeet ook de Russen niet. Mogelijk komt er een miljardair op het idee om het ‘eigen’ prima draaiende Russische BBH weer terug te kopen.”