Rusland verliest in Straatsburg

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft Rusland gisteren veroordeeld wegens schendingen van de mensenrechten van Platon Lebedev, de vroegere zakenpartner van de gevangen tycoon Michail Chodorkovski.

Lebedevs rechten bij en na zijn aanhouding in 2003 zijn geschonden, zo oordeelde het Hof. Lebedev zit een straf van acht jaar uit wegens fraude en belastingontduiking tijdens de privatiseringen van de jaren negentig. Lebedevs aanhouding en veroordeling werden, net als die van Chodorkovski, algemeen geïnterpreteerd als politiek gemotiveerd.

Volgens het Hof werden Lebedevs rechten geschonden door een illegale verlenging van zijn voorarrest, door hem en zijn advocaat te weren van openbare zittingen over zijn aanhouding en door de vertraging van de behandeling van beroep dat tegen de aanhouding was aangetekend.

Rusland moet Lebedev 3.000 euro schadevergoeding betalen, en zijn proceskosten van 7.000 euro. Rusland gaat in hoger beroep. (AFP)