Rusland tornt aan OVSE-regels

Rusland wil de missie van waarnemers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) bij verkiezingen beperken; het wil ook waarnemersmissies verbieden na de verkiezingen te rapporteren over de vraag of ze vrije en eerlijk zijn verlopen. Dat is gisteren in diplomatieke kringen in Wenen gezegd.

Het Russische voorstel is mede ingediend namens Wit-Rusland, Armenië, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan. Het voorziet in een verkleining van het aantal OVSE-waarnemers, die na afloop voortaan geen verslag over de verkiezingen zouden mogen uitbrengen en die ook niet met de media zouden mogen spreken. Volgens waarnemers is het voorgestelde verbod op het rapporteren van de bevindingen van waarnemers vooral bedoeld om een oordeel te vertragen. Volgens het Russische voorstel moet niet de waarnemersmissie een oordeel over de verkiezingen uitspreken, maar de OVSE-leiding – hetgeen tot flink uitstel zou leiden.

De plaatsvervangende Amerikaanse ambassadeur bij de OVSE, Kyle Scott, noemde het Russische voorstel onaanvaardbaar en voorspelde dat er onder de 55 OVSE-leden geen meerderheid voor zou komen. „Het voorstel draagt niet bij tot verbetering van het werk [van de OVSE]. We vinden het werk van de OVSE heel nuttig”, zei hij.

De OVSE-organisatie die bij verkiezingen de waarnemers uitstuurt, de in Warschau gevestigde ODIHR (Bureau voor Democratische Instanties en Mensenrechten), heeft gisteren laten weten nog steeds geen Russische uitnodiging voor de parlementsverkiezingen van 2 december te hebben ontvangen. Rusland had wel aangekondigd waarnemers te zullen uitnodigen. ODIHR-woordvoerster Urdur Gunnarsdottir zei ook tegen het Russische voorstel voor wijziging van de missie van waarnemers te zijn. ODIHR, zei ze, wordt internationaal gezien als serieus en onpartijdig. „Wat we doen is een spiegel ophouden. Ik zie dit [het Russische voorstel, red.] als een poging de spiegel te breken”, aldus Gunnarsdottir. (AP, AFP, Reuters)