Rexel brengt bod uit op handelshuis Hagemeyer

Het Franse handelshuis Rexel heeft gisteren een bod uitgebracht op de Nederlandse concurrent Hagemeyer. Het bod van 4,60 euro per aandeel waardeert Hagemeyer op 3 miljard euro. Rexel zal de Amerikaanse, Aziatische en een klein deel van de Europese activiteiten van Hagemeyer doorverkopen aan Sonepar, het Franse bedrijf dat eerder deze maand een vijandig bod uitbracht op het Nederlandse handelshuis. Sonepar trok gisterochtend zijn bod van 4,25 euro per aandeel in.

Rexel schat 3,6 miljard aan zijn omzet toe te kunnen voegen door de overname van Hagemeyer en zou daardoor verreweg het grootste handelshuis ter wereld worden. Hagemeyer had vorig jaar een omzet van 6 miljard euro. Het bedrijf uit Naarden, waarvan bekend is dat het onafhankelijk wil blijven, liet gisteren weten het bod af te wijzen. Wel gaat Hagemeyer met Rexel in gesprek.

De bieding van Rexel opent een nieuw hoofdstuk in de strijd om Hagemeyer, distributeur van gereedschap, veiligheidshelmen en elektrotechnische materialen voor de bouw en industrie. Sonepar wilde eerder deze maand 4,25 euro betalen, een bedrag dat deze week door Hagemeyer-topman Rudi de Becker als „veel te laag” werd afgedaan. De topbestuurders van Hagemeyer hebben de afgelopen maanden herhaaldelijk gezegd dat zij liever onafhankelijk blijven en De Becker zei gisteren dat hij het bedrijf niet in de etalage wilde zetten. De Becker werd gesteund door de aandeelhouders in zijn afwijzing van het bod van Sonepar.

Speculerend op een tegenbod van Rexel dreven die beleggers de koers in de afgelopen weken op, maar de financiële markten leken gisteren niet meer te geloven in de onafhankelijkheid van het bedrijf uit Naarden. Het aandeel Hagemeyer daalde gisteren met 3,7 procent en sloot op 4 euro 64.