Pubereten (5)

Koken is hip. Er is een grote groep jongeren die met veel plezier de keuken induikt en aan de slag gaat.

Tot voor kort had je jongeren die een vak moesten leren en dan maar naar de koksschool gingen. Daar leerden ze op de juiste manier groenten snijden en klassiekers te bereiden als tournedos Rosinni en bearnaisesaus. Thuis kookte moeder. Dit beeld is de afgelopen jaren sterk veranderd. Er verschijnen kookboeken voor pubers, in de keuken van restaurants staan jongelui fanatiek het vak te leren en ook thuis wordt gekookt.

Het kookaanbod op televisie en de jonge koks die deze programma’s presenteren zijn hier zeker debet aan. Hoewel we af en toe doodmoe worden van iedereen die op een of andere manier wel een relatie met hem heeft, kunnen we met zekerheid vaststellen dat Jamie een enorme verschuiving in de keuken teweeg heeft gebracht. Er wordt niet meer gewerkt met precies afgemeten bakjes ingrediënten. Tegenwoordig gaat het uit de losse pols. De komende generatie volwassenen rommelt met veel plezier in de keuken, bovendien weten ze veel beter dan vorige generaties wat er te koop is om de wereld. En gaandeweg experimenteren ze met ingrediënten en smaken.

Ze leren veel van de tv-koks, maar dat is toch vooral mediterraan georiënteerd. En er moet ook zo nu en dan nasi goreng op tafel komen.

Nasi goreng (voor 4 personen)

300 gram rijst

2 eetlepels zonnebloemolie

2 middelgrote uien, gesnipperd

2 teentjes knoflook, uitgeperst

2 theelepel sambal oelek

mespunt trassi (te koop bij de toko)

2 theelepels ketoembar (korianderpoeder)

1 theelepel laos (gemalen galangawortel)

halve theelepel djinten (komijnpoeder)

250 gram varkensvlees (hamlap), in blokjes

1 grote prei, in dunne ringen

150 gram witte kool, in reepjes gesneden

150 gram gekookte ham, in blokjes

2 eieren

2 eetlepels melk

zout en peper naar smaak

ketjap manis, naar smaak

Kook de rijst gaar en laat deze geheel afkoelen. Verhit de olie in een grote wok en fruit hierin de uien, knoflook en sambal tot de uien glazig zijn. Voeg trassi, ketoembar, laos en djinten toe en fruit dit alles even mee. Voeg het varkensvlees toe en bak rondom. Roer de prei en de witte kool erdoor en smoor het geheel 10 minuten. Roer de ham erdoor. Schep in gedeelten de gekookte en afgekoelde rijst erdoor en laat het geheel onder voortduren roeren bakken. Klop intussen de eieren met de melk, zout en peper los en bak er een dunnen omelet van. Snijd de omelet in reepjes. Breng de nasi op smaak met sambal en ketjap. Leg de reepjes omelet op de nasi en zet de pan op tafel.

Lekker erbij: komkommer in plakjes, atjar, saté, kroepoek, seroendeng.

Janneke is op vakantie. Deze week verving Freud, eigenaresse van de Amsterdamse Kookboekhandel, haar. Volgende week verschijnen hier recepten uit het kookboek ‘Eten enzo’ van Janneke dat volgende maand uitkomt.